Jumătate din totalul activelor externe bancare ale Rusiei sunt de 100 miliarde de dolari. America vrea să sancţioneze Rusia prin eliminarea tranzacţiilor în dolari

Agenţia rusă de rating ACRA estimează că băncile din ţară au importat în decembrie bancnote în valută străină în valoare de 5 miliarde de dolari, faţă de 2,65 miliarde de dolari cu un an înainte, o măsură preventivă în cazul unor sancţiuni care ar genera o cerere crescută, scrie CNN.

7057 afișări
Imaginea articolului Jumătate din totalul activelor externe bancare ale Rusiei sunt de 100 miliarde de dolari. America vrea să sancţioneze Rusia prin eliminarea tranzacţiilor în dolari

Jumătate din totalul activelor externe bancare ale Rusiei sunt de 100 miliarde de dolari. America vrea să sancţioneze Rusia prin eliminarea tranzacţiilor în dolari

În mod tradiţional,astfel de importuri sunt dominate de dolari, care, alături de alte valute, le oferă ruşilor siguranţă în faţa oricărei scăderi a valorii rublei sau a creşterii inflaţiei, ambele rezultate potenţiale ale sancţiunilor străine.

Valery Piven, director senior la ACRA, a declarat pentru Reuters că, potrivit calculelor bazate pe rapoartele tehnice pe care băncile le transmit în fiecare lună băncii centrale a Rusiei, acestea au importat, de asemenea, bancnote străine în valoare de 2,1 miliarde de dolari în noiembrie.

Statele Unite iau în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei, propunând ca unele dintre băncile sale de top să fie eliminate din tranzacţiile în dolari, au declarat surse pentru Reuters.

"Raportul dintre activele şi pasivele valutare deţinute de bănci este reglementat de banca centrală şi (în prezent) nu provoacă îngrijorare. Creşterea importurilor (de valută) este mai mult legată de o posibilă creştere a cererii de valută în numerar", a declarat Piven.

Banca centrală a Rusiei a refuzat să comenteze. Băncile din ţară importă în mod regulat valute străine în numerar pentru a satisface cererea clienţilor de dolari sau euro necesari pentru călătorii în străinătate sau în cazul unor circumstanţe neprevăzute.

În pofida temerilor sporite legate de un conflict militar în Ucraina, importurile de valută din decembrie sunt încă mult mai mici decât cele 18 miliarde de dolari aduse în Rusia la sfârşitul anului 2014, când rubla era în cădere liberă după anexarea Crimeei de către Moscova.

Aproximativ jumătate din totalul activelor şi pasivelor externe bancare ale Rusiei, adică aproximativ 100 de miliarde de dolari şi, respectiv, 70 de miliarde de dolari, sunt deţinute în dolari americani, arată datele băncii centrale. Valoarea este în scădere de la aproximativ 80% în 2002 şi 70% la începutul anului 2014.

Băncile de top din Rusia, Sberbank, VTB, VEB şi Gazprombank, care au fost menţionate luni în raportul Reuters ca posibile ţinte ale sancţiunilor în dolari, nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Ministerul rus de Finanţe nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici