Juncker: Situaţia fiscală a Ciprului este mai gravă decât cea a Greciei

Situaţia fiscală a Ciprului, a cincea ţară din zona euro care a cerut ajutor financiar extern, este mai serioasă decât cea a Greciei, iar pericolul a fost ignorat de pieţele financiare, a declarat şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

2394 afișări
Imaginea articolului Juncker: Situaţia fiscală a Ciprului este mai gravă decât cea a Greciei

Jean Claude Juncker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Prioritatea mea pe termen scurt pentru 2013 este Cipru. Este o problemă care nu trebuie subestimată, pentru că este mai serioasă decât Grecia. Această situaţie nu este luată în considerare de pieţele financiare internaţionale sau de presă", a spus Juncker, citat de cotidianul elen Kathimerini.

Băncile din Cipru au nevoie de circa 9,3 miliarde de euro pentru recapitalizare, potivit unui raport preliminar.

Fonduri de încă 6 miliarde de euro ar putea fi necesare pentru a refinanţa datorii ale statului, iar 1,5 miliarde de euro pentru acoperirea de deficite fiscale, a declarat în noiembrie ministrul de Finanţe al Ciprului, Vassos Shiarly.

Totalul ar ajunge, astfel, la 16,8 miliarde de euro, aproape cât PIB-ul Ciprului, de 17,9 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici