Juncker: UE are o capacitate limitată să susţină Ucraina

FMI a estimat că Ucraina are nevoie de finanţare suplimentară de 15 miliarde de dolari pentru a rezista crizei economice, dar Uniunea Europeană are o capacitate limitată de ajutor, fiind necesar să contribuie şi statele membre, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

193 afișări
Imaginea articolului Juncker: UE are o capacitate limitată să susţină Ucraina

Jean Claude Juncker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ucraina va avea nevoie de mai mult ajutor. Evaluarea deficitului financiar al Ucrainei a fost finalizată de FMI. Ucraina va avea nevoie de 15 miliarde de dolari pe lângă ce a fost planificat deja", a afirmat Juncker în Parlamentul de la Strasbourg, citat de Reuters.

O delegaţie a FMI a efectuat săptămâna trecută o vizită la Kiev pentru a discuta stadiul programului actual de finanţare, în valoare de 17 miliarde de dolari. Presa a relatat că instituţia financiară a identificat un necesar suplimentar de 15 miliarde de dolari, dar este pentru prima oară când suma este confirmată de un oficial european.

Juncker a spus că se aşteaptă ca Ucraina să solicite alte două miliarde de euro (2,5 miliarde dolari) din partea Uniunii Europene, dar a explicat că guvernele statelor membre trebuie să se implice întrucât Comisia Europeană nu dispune de fonduri suficiente în buget pentru a face acest lucru.

"UE poate oferi ajutor în limita bugetului său. Linia de finanţare din buget destinată unui astfel de sprijin a fost epuizată. Există doar o marjă limitată de flexibilitate pentru finanţare suplimentară, anul viitor", a arătat Juncker.

El a precizat că dacă UE va folosi integral această marjă pentru Ucraina, nu va mai rămâne nimic pentru acoperirea altor nevoi în următorii doi ani.

"Trebuie să fim capabili să onorăm solicitarea Ucrainei pentru 2 miliarde de euro, dar Comnisia nu poate face acest lucru. Statele membre trebuie să contribuie, pentru că UE nu o poate face", a spus Juncker.

Şeful CE a arătat că UE a acordat Ucrainei în ultimele două luni împrumuturi pe termen lung de 760 de milioane de euro, pe lângă alte 600 de milioane de euro acordate în vară.

În cadrul programelor de ajutor financiar existente, UE mai poate acorda 250 de milioane de euro, la începutul anului 2015, dacă vor fi îndeplinite condiţiile.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a solicitat UE, în timpul unei vizite la Bruxelles din această săptămână, ajutor financiar de urgenţă. El a spus că Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată dacă donatorii internaţionali nu vor veni cu noi fonduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici