Kievul ameninţă că va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa

Compania ucraineană Naftogaz a ameninţat marţi că va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa pe teritoriul ucrainean, dacă grupul rusesc Gazprom continuă să îşi reducă livrările de gaze destinate Ucrainei.

17 afișări
Imaginea articolului Kievul ameninţă că va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa

Kievul ameninţă că va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa (Sursa: Mediafax Foto)

"Naftogaz a anunţat că nu poate garanta tranzitul neîntrerupt (de gaz) spre consumatorii europeni decât dacă acesta nu ar periclita securitatea energetică a Ucrainei", a precizat compania într-un comunicat.

"În cazul în care Gazprom ar continua să încalce cu brutalitate acordurile tehnice între două ţări, diminuând livrările de gaz din Asia centrală către Ucraina, Naftogaz îşi rezervă dreptul de a lua măsuri adecvate şi asimetrice pentru a-şi proteja consumatorii", precizează Naftogaz.

Ulterior, ministrul ucrainean de Externe, Volodimir Ogrhizko, a dat asigurări, la Varşovia, că gazul rusesc destinat Europei va avea un tranzit normal pe teritoriul Ucrainei, în pofida diminuării livrărilor din partea companiei ruse.

"Vă asigur că Ucraina va face tot posibilul pentru ca livrările de gaz către Uniunea Europeană să se desfăşoare normal", a declarat Orghizko jurnaliştilor.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat anterior că grupul rusesc a decis să îşi reducă livrările de gaze către Ucraina cu încă 25 la sută, începând de marţi de la ora 17.00 GMT (19.00, ora României).

Gazprom anunţase luni dimineaţă că a redus cu un sfert livrările de gaz către Ucraina, ca urmare a conflictului cu Kievul. Compania ucraineană Naftogaz a precizat ulterior că diminuarea livrărilor a ajuns la 35 la sută, până la 46 de milioane de metri cubi de gaz.

La rândul său, Comisia Europeană a confirmat marţi că Gazprom a redus cu 50 la sută totalul livrărilor de gaz către Ucraina, însă gigantul rus a dat din nou asigurări că livrările europene nu vor fi afectate.

"Am luat legătura cu Gazprom" şi "ne-au dat asigurări din nou că livrările de gaz către Europa nu vor fi afectate", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Michele Cercone.

Cercone a subliniat că, dacă este nevoie, Comisia Europeană, "care urmăreşte îndeaproape evoluţia" situaţiei, va convoca o reuniune de urgenţă a "grupului de coordonare privind problema gazului", a cărui următoare întâlnire ordinară este programată la începutul lui aprilie.

Comisia ceruse marţi din nou celor două ţări să găsască o "soluţie" rapidă pentru diferendul comercial dintre ele, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici