KPMG: România, penultimul loc într-un clasament european privind atractivitatea regimului fiscal

România se află pe penultimul loc în rândul a 22 de state europene, într-un clasament realizat de KPMG International în funcţie de atractivitatea regimului fiscal, ca urmare a complexităţii legislaţiei şi a modificărilor frecvente ale acesteia.

1 afișare
Imaginea articolului KPMG: România, penultimul loc într-un clasament european privind atractivitatea regimului fiscal

KPMG: România, penultimul loc într-un clasament european privind atractivitatea regimului fiscal

Clasamentul a fost realizat prin intervievarea a peste 400 de specialişti în domeniul fiscal de la companii multinaţionale din Europa. Participanţii la sondaj au răspuns cât de atractiv consideră că este regimul fiscal din propria ţară, comparativ cu cele din alte state europene.

Cele mai atractive state sunt, potrivit sondajului, Cipru, Irlanda şi Elveţia, în timp ce pe ultimele poziţii s-au plasat, în ordine, Cehia, România şi Grecia.

Statele clasate pe primele trei poziţii sunt atractive pentru consecvenţa în interpretarea legislaţiei fiscale, stabilitatea legislativă şi nivelul relativ redus al impozitelor.

Cehia, România şi Grecia s-au plasat la nivelul inferior al clasamentului ca urmare a complexităţii şi volumului mare al legislaţiei, dar şi a modificărilor frecvente a prevederilor.

În termeni procentuali, atractivitatea netă a sistemului fiscal din România este de numai 21%, comparativ cu 90% în cazul liderului clasamentului, Cipru.

Atractivitatea netă a fost calculată prin diferenţa dintre răspunsurile celor care consideră că sistemul fiscal este atractiv şi a celor care nu sunt mulţumiţi de calitatea acestuia.

Dintre alte state est-europene, Bulgaria se află pe poziţia a zecea, cu o atractivitate netă de 51%, Ungaria pe locul al 11-lea, cu 47%, şi Polonia pe locul al 18-lea, cu 29%.

Dintre statele occidentale, Franţa se află pe poziţia a 14-a, cu 41%, iar Germania pe locul al 17-lea, cu o atractivitate netă de 30%.

Studiul mai arată că un sistem fiscal mai puţin atractiv nu reprezintă doar un simplu inconvenient pentru afaceri. Astfel, aproape 70% dintre persoanele intervievate care consideră că sistemul fiscal nu este atractiv afirmă că acest fapt reprezintă un dezavantaj în relaţiile concurenţiale cu companii străine.

Totuşi, în ţările cu regimuri fiscale atractive, numai 43% dintre repondenţi consideră că sunt avantajaţi când operează în străinătate.

Nivelul atractivităţii variază mult de la un stat la altul. Astfel 100% dintre repondenţi au declarat că Cipru este un stat atractiv ca urmare a volumului redus al legislaţiei fiscale, în timp ce toate persoanele intervievate în România au declarat că volumul legislaţiei este prea mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici