Lăcomia firmelor de petrol şi gaze naturale, taxată de secretarul general al ONU. Ce măsuri cere oficialul

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca firmele de petrol şi gaze să fie impozitate suplimentar, în contextul în care creşterea preţurilor la energie, provocată de războiul din Ucraina, duce profiturile industriei la noi maxime, scrie BBC.

6474 afișări
Imaginea articolului Lăcomia firmelor de petrol şi gaze naturale, taxată de secretarul general al ONU. Ce măsuri cere oficialul

Lăcomia firmelor de petrol şi gaze naturale, taxată de secretarul general al ONU. Ce măsuri cere oficialul

Guterres a declarat că este "imoral" ca firmele să profite de pe urma crizei.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie a agravat o penurie globală de petrol şi gaze, perturbând accesul la petrol şi gaze din Rusia - un furnizor important - şi determinând creşterea preţurilor.

În timp ce gospodăriile se luptă cu facturi mai mari la energie, companiile culeg beneficiile.

BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani, în timp ce profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un nivel record.

Împreună, patru dintre cele mai mari firme energetice - Exxon, Chevron, Shell şi TotalEnergies - au câştigat aproape 51 de miliarde de dolari în cel mai recent trimestru - aproape dublu faţă de ceea ce au câştigat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Această lăcomie grotescă îi pedepseşte pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni, distrugând în acelaşi timp singura noastră casă comună", a declarat Guterres. "Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive şi să folosească fondurile pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile în aceste vremuri dificile."

Luna trecută, Marea Britanie a aprobat o "taxă excepţională" de 25% pentru firmele din domeniul energiei, o taxă unică despre care guvernul spune că va strânge aproximativ 25 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la compensarea facturilor la energie ale gospodăriilor, care au crescut vertiginos.

Alte ţări, precum Italia, au impus măsuri similare.

Însă parlamentarii francezi au respins recent o astfel de măsură, iar în SUA există un impuls politic redus, în ciuda unei propuneri de impozit pe profit din partea unor membri ai Congresului.

Frank Macchiarola, un vicepreşedinte senior al grupului de lobby pentru petrol şi gaze American Petroleum Institute a declarat că apelurile pentru o taxă pe profit sunt greşite. "Factorii de decizie politică ar trebui să se concentreze pe creşterea ofertei de energie şi pe reducerea costurilor pentru americani. Impunerea de noi taxe asupra industriei noastre va face exact opusul şi nu va face decât să descurajeze investiţiile într-un moment în care este cea mai mare nevoie de ele", a declarat acesta.

Guterres a avertizat că preţurile ridicate la energie vor avea consecinţe de amploare, deoarece gospodăriile şi guvernele din întreaga lume vor ceda sub presiune. "Multe ţări în curs de dezvoltare - înecate în datorii, fără acces la finanţare şi care se străduiesc să se refacă în urma pandemiei Covid-19 - ar putea să ajungă pe marginea prăpastiei", a spus el. "Vedem deja semnele de avertizare ale unui val de convulsii economice, sociale şi politice care nu vor lăsa nicio ţară neatinsă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
onu,
companii,
petrol

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici