Lagarde: Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu plăteşte datoria către FMI

Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să încheie acordul cu creditorii.

739 afișări
Imaginea articolului Lagarde: Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu plăteşte datoria către FMI

Lagarde: Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu plăteşte datoria către FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu miniştrii de Finanţe din zona euro care se reunesc joi la Luxembourg, pe fondul negocierilor blocate, Lagarde îi ajută pe oficialii europeni să crească presiunile asupra Greciei, pentru a-l forţa pe premierul Alexis Tsipras să acepte termenii acordului în schimbul ajutorului financiar, relatează Bloomberg.

Tispras a declarat săptămâna trecută că politicile FMI faţă de Grecia au fost "criminale".

"Există un termen, 30 iunie, când Grecia trebuie să facă plata. Nu există o perioadă de graţie", a spus Lagarde.

Programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Cancelarul german Angela Merkel a semnalat totuşi disponibilitatea de continuare a negocierilor cel puţin până la summit-ul UE de săptămâna viitoare.

"Sunt convinsă că acolo unde există voinţă există şi o soluţie. Dacă autorităţile din Grecia vor dovedi această voinţă, atunci acordul cu cele trei instituţii va fi posibil", a afirmant Merkel în Parlamentul de la Berlin.

Potrivit regulilor FMI, dacă o ţară întârzie plata datoriilor, atunci pierde imediat dreptul la noi fonduri, până la stingerea obligaţiilor financiare. Angajaţii Fondului contactează împrumutatul pentru a-i cere să achite datoria. Dacă datoria nu este plătită după o lună, directorul FMI notifică board-ul şi după încă o lună şeful Fondului emite o plângere oficială adresată board-ului.

În timp ce procedurile Fondului pot dura doi ani, penalizarea finală fiind excluderea ţării respective din FMI, CDS-urile (asigurările de neplată) Greciei ar putea fi activate imediat, în funcţie de decizia Asociaţiei Internaţionale pentru contracte swap şi instrumente derivate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici