Lagarde va oferi Chinei un post important la vârful FMI

Noul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, va oferi Chinei un post important de conducere, probabil de director general adjunct, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei.

189 afișări
Imaginea articolului Lagarde va oferi Chinei un post important la vârful FMI

Lagarde va oferi Chinei un post important la vârful FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lagarde a promis miercuri, în prima conferinţă de presă ca director general al FMI, că va creşte puterea marilor economii emergente în ierarhia FMI. Ea a afirmat că ia în calcul crearea unui nou post la nivel înalt, care să fie ocupat de un candidat dintr-o mare economie emergentă.

Surse apropiate Fondului susţin că Lagarde îi va oferi lui Min Zhu, fost consilier special al lui Strauss-Kahn, un post de director general adjunct proaspăt creat.

"Min Zhu ar trebui numit ca director general adjunct", a declarat o sursă din consiliul executiv al FMI.

China ar obţine astfel un post între primii cinci oameni din ierarhia creditorului de la Wasghinton. Numirea trebuie aprobată de consiliul executiv al FMI, care are 24 de membri ce reprezintă cele 189 de ţări acţionare ale Fondului.

Min Zhu este fost guvernator al băncii centrale a Chinei.

Numirea sa ar oferi Asiei cel de-al doilea post la nivel înalt în conducerea FMI, plus poziţia de preşedinte al comitetului de consilieri ai Fondului, în care a fost promovat recent ministrul Finanţelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam. Japonezul Naoyuki Shinohara ocupă în prezent un scaun de director general adjunct.

Direcotrii generali adjuncţi prezidează de multe ori discuţiile din consiliul FMI privind decizii de împrumut, dacă directorul general este absent.

Funcţia de prim adjunct al directorului general, ocupată în prezent de americanul John Lipsky, va deveni vacantă în august odată cu retragerea acestuia. Surse apropiate FMI au declarat să SUA ia în calcul propunerea lui David Lipton, consilier la Casa Albă, ca succesor al lui Lipsky.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici