Lazea (BNR): Bugetarii să fie trimişi în concediu fără plată o săptămână în fiecare lună

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, susţine că nu vede ca soluţie tăierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor, el afirmând că membrii acestei categorii trebuie să fie trimişi în concediu fără plată o săptămână în fiecare lună, scrie ziarul Gândul citând Ştirile Pro TV.

15 afișări
Imaginea articolului Lazea (BNR): Bugetarii să fie trimişi în concediu fără plată o săptămână în fiecare lună

Lazea (BNR): Bugetarii să fie trimişi în concediu fără plată o săptămână în fiecare lună (Imagine: Silviu Matei/Publimedia/Mediafax Foto)

"Ca soluţie, nu văd tăierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor. Cred că trebuie făcută o combinaţie între disponibilizări, tăieri de salarii şi concedii fără plată. Începând cu luna iunie, s-ar putea da câte o săptămână de concediu fără plată", afirmă oficialul BNR, precizând că, în acest fel, s-ar evita şi problemele legale ce ar putea apărea în cazul aplicării măsurilor anunţate de Guvern.

El afirmă că nu doar în privinţa salariilor ar trebui găsit un compromis, ci şi în cazul tăierii alocaţiilor pentru mame.

"România este o ţară care trăieşte pe datorie. Mă refer atât la datoria externă, care creşte de la an la an cu aproximativ 10 miliarde, cât şi la datoria publică, ce doar anul trecut a crescut cu 7% din PIB", spune Lazea, citat de Gândul.

Cât priveşte modul în care statul a gestionat problema pensiilor, Lazea crede că "sunt mulţi care ar trebui sa se întoarcă la clasa a 4-a", scrie Gândul.

"Cu pensionarii, problema este că li s-au vândut iluzii în anii electorali 2007-2008, în sensul că s-au suspendat legile aritmeticii de clasa a 4-a. Când ai 4,5 milioane de contribuabili la sistemul de pensii şi 4,8 milioane de pensionari, iar angajaţii contribuie cu 32% din salariile lor, prin regula de trei simplă rezultă că pensionarii nu pot primi mai mult de 30% din salariul mediu. Ca atare, atunci când Parlamentul a decis ca punctul de pensie să fie de 45% din salariul mediu, a suspendat legile aritmeticii", afirmă Lazea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici