Lazea: Probabilitatea ca anul viitor creşterea economică să fie de 2% scade

Probabilitatea ca nivelul creşterii economice să atingă anul viitor ţinta de 2% scade tocmai din cauza faptului că în acest an este consemnată o creştere mai mare a PIB decât cea estimată, iar fixarea unui deficit bugetar prudent indică acest risc, a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

119 afișări
Imaginea articolului Lazea: Probabilitatea ca anul viitor creşterea economică să fie de 2% scade

Valentin Lazea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Vestea bună este că, pe primele trei trimestre ale acestui an, creşterea economică a fost mai mare decât cea prognozată. Vestea proastă este că tocmai datorită aceste creşteri mai mari de anul acesta, probabilitatea ca prognoza pentru 2012 să coincidă cu realitatea scade, în sensul că datorită acestei creşteri mai mari în acest an sunt şanse mai mici ca anul viitor să avem o creştere în jur de 2%. Tocmai de aceea cred că este un lucru pozitiv faptul că bugetul are ca ţintă un deficit pe cash de 1,9% şi 2,5% pe ESA, pentru că această rezervă de 0,5-0,6% până la un deficit de 2,5% pe cash şi 3% pe ESA cred că este menit exact să acopere riscul unei creşteri economice mai mici anul viitor", a spus Lazea, la întâlnirea ZF Expert.

El a arătat că, din punct de vedere al nivelului finanţelor publice şi al băncilor, România se situează în prezent la un nivel mult mai bun decât în 2008.

Economia a crescut în al treilea trimestru cu 1,9% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, înregistrând astfel cele mai mari creşteri din ultimii trei ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici