Legea Pensiilor, pe ordinea de zi în şedinţa de Guvern de astăzi. Printre modificări se află reducerea vârstei de pensionare pentru condiţii grele

Proiectul privind pensiile se află miercuri pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, începând cu ora 15.00, una dintre ultimele schimbări fiind legată de Valoarea Punctului de Referinţă. Totodată, se prevede reducerea vârstei de pensionare pentru condiţii grele.

3404 afișări
Imaginea articolului Legea Pensiilor, pe ordinea de zi în şedinţa de Guvern de astăzi. Printre modificări se află reducerea vârstei de pensionare pentru condiţii grele

Legea Pensiilor, pe ordinea de zi în şedinţa de Guvern/ Proiect: Reducerea vârstei de pensionare pentru condiţii grele

Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat în august în dezbatere, a suferit câteva modificări, în urma discuţiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent în cadrul Consiliului Naţional Tripartit (CNT).

Una dintre modificări se referă la majorarea Valorii Punctului de Referinţă (VPR).

Astfel, în urma şedinţei care a avut loc recent în cadrul CNT, reprezentanţii ministerului şi cei ai sindicatelor au convenit să facă mai multe modificări. Una dintre acestea se referă la Valoarea Punctului de Referinţă (VPR) care se va majora şi în funcţie de „creşterea reală a câştigului salarial brut realizat”.

Potrivit surselor MEDIAFAX, propunerea a fost preluată astfel: „Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”.

O altă modificare se referă la comisionul de 0,5 % pe care administratorii fondurilor de pensii trebuie să-l achite către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Proiectul Legii Pensiilor prevedea, încă din formă pusă în dezbatere publică, ca din 2021, administratorii Pilonului II de pensii să plătească un comision de 0,5% către Casa de Pensii.

De asemenea, se prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiţii deosbite. Astfel, pentru un an realizat în condiţii deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiţii speciale vârsta se reduce cu 6 luni. O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzător.

Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 700 de milioane de lei, anul viitor, peste ceea ce a estimat MFP, deoarece, de anul viitor, punctul de pensie începe să crească, a precizat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la TVR 1.

În următorii ani, această lege înseamnă un impact bugetar de 9 miliarde de lei în 2020, de 29 de miliarde de lei în 2021 şi de peste 40 de miliarde de lei în 2022.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici