Lenovo a încheiat preluarea diviziei de telefoane Motorola de la Google pentru 2,91 miliarde dolari

Lenovo a finalizat preluarea diviziei de telefoane mobile Motorola de la gigantul american Google pentru 2,91 miliarde de dolari, tranzacţie prin care cel mai mare producător de calculatoare la nivel mondial continuă să se extindă pe piaţa smartphone-urilor.

235 afișări
Imaginea articolului Lenovo a încheiat preluarea diviziei de telefoane Motorola de la Google pentru 2,91 miliarde dolari

Lenovo a încheiat preluarea diviziei de telefoane Motorola de la Google pentru 2,91 miliarde dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Motorola urmează să fie integrată ca subsidiară a Lenovo şi îşi va păstra în continuare sediul la Chicago, relatează The Wall Street Journal.

Google va păstra portofoliul de patente al Motorola în urma tranzacţiei, în timp ce Lenovo a primit licenţă de folosire a acestora. Acest fapt permite Google să protejeze producătorii de telefoane care folosesc sistemul de operare Android, în procesele legate de drepturile de proprietate intelectuală. Android este instalat pe majoritatea smartphone-urilor la nivel global.

În Statele Unite, Lenovo intenţionează să vândă în continuare telefoane sub marca Motorola.

Motorola s-a dovedit a fi o divizie neprofitabilă pentru Google de la preluarea sa, în 2012, pentru 12,5 miliarde de dolari. Cota Google pe piaţa smartphone-urilor a scăzut de la 2,3% în 2012 la circa 1% în 2013, potrivit companiei de analiză a pieţei IDC.

Yang Yuanqing, directorul general executiv Lenovo, a declarat de mai multe ori în acest an că estimează că va transforma Motorola într-o unitate profitabilă în mai puţin de un an şi jumătate de la încheierea procesului de preluare.

Lenovo, care produce linia de laptopuri ThinkPad şi gama de dispozitive convertibile Yoga, a anunţat planul pentru cumpărarea Motorola încă din luna ianuarie a acestui an.

Compania chineză încearcă să-şi diversifice sursele de venit, orientându-se spre piaţa smartphone-urilor, în condiţiile în care piaţa gloabă a calculatoarelor este suprasaturată.

În cel de-al treilea trimestru din acest an, Lenovo a fost al patrulea competitor pe piaţa smartphone-urilor, cu o cotă de 5,2%, în spatele Samsung, Apple şi Xiaomi din China, potrivit firmei de cercetare IDC.

Lenovo a devenit cel mai mare producător de calculatoare personale din lume la finalul anului trecut, când a devansat Hewlett-Packard, după ce în 2005 a preluat divizia de PC-uri a IBM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici