Leul a rămas pe depreciere, iar cursul a urcat peste 4,1250 lei/euro spre finalul sesiunii

Moneda naţională s-a menţinut pe depreciere în a doua parte a sesiunii interbancare de joi, iar cotaţiile au urcat peste 4,1250 lei/euro, pe volume semnificative de tranzacţionare, în principal ordine de vânzare de valută plasate de jucătorii străini.

6 afișări

Cotaţiile au urcat până la un maxim 4,1250 - 4,1260 lei/euro în a doua jumătate a zilei, cu circa un ban peste nivelul de la finalul zilei precedente, când operaţiunile se realizau la 4,1040 - 4,1070 lei/euro.

Băncile cotau euro la 4,1050 - 4,1070 lei la începutul şedinţei, iar în prima oră de tranzacţionare, cursul a coborât uşor, la 4,1020 - 4,1030 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au început să urce, după ce Morgan Stanley a publicat un raport în care menţionează că leul s-a apreciat prea mult, prea repede, şi ar putea reveni pe depreciere pe termen scurt.

"Deşi cele mai recente rapoarte ale băncile străine indicau o apreciere a leului, până la 4 lei/euro, este posibil ca unii jucători străini să ia în considerare analiza de joi a Morgan Stanley, care recomandă cumpărarea euro contra lei la nivelurile curente", a declarat dealerul unei bănci.

Îmbunătăţirea condiţiilor economice justifică aprecierea monedei româneşti, însă cursul leu/euro a scăzut "prea mult, prea repede", consideră analiştii băncii americane Morgan Stanley, care anticipează creşterea ratei de schimb pe termen scurt. Banca a fixat o ţintă de 4,22 lei/euro.

Banca notează că perspectivele economice, şi implicit ale leului, s-au îmbunătăţit, însă nu justifică o cădere atât de abruptă a cursului.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat joi o referinţă cu 1,57 bani mai mare, de 4,1141 lei/euro, de la 4,0984 lei/euro.

Leul a continuat să se aprecieze în raport cu moneda americană, astfel că referinţa BNR a coborât cu 1,87 bani, la 2,8931 lei/dolar, de la 2,9118 lei/dolar marţi.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au urcat uşor, de la 3,06 - 3,86% la 3,21 - 3,71%, iar randamentele pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au crescut de la 3,62 - 4,12% la 3,67 - 4,17%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici