Leul s-a depreciat seminificativ în a doua parte a zilei - 4,23 lei/euro

Leul s-a depreciat seminificativ, în a doua parte a şedinţei interbancare de vineri, iar cursul de schimb a urcat la un maxim de 4,2270 - 4,2300 lei/euro, în contrast cu evoluţia din regiune, creşterea cotaţiilor fiind explicată de dealeri prin retragerea BNR din piaţă şi tranzacţiile comerciale.

11 afișări
Imaginea articolului Leul s-a depreciat seminificativ în a doua parte a zilei - 4,23 lei/euro

Cursul BNR a coborât la 4,2062 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele două luni (Imagine: Mediafax Foto)

Valutele din regiune consemnează aprecieri de 0,6 - 0,7% în faţa euro, în timp ce la nivelul cotaţiilor de închidere pe piaţa internă leul a suferit o corecţie de 0,4%.

Dealerii consideră că fără intervenţiile indirecte ale băncii centrale, care s-a retras din piaţă după mijlocul şedinţei, dar şi pe fondul unei cereri ridicate de valută de pe patrea comercială, inclusiv populaţie, corecţia leului era de aşteptat, mai ales că a fost valuta cea mai apreciată din regiune în ultima perioadă.

Ultimele tranzacţii din piaţa locală au fost realizate la cotaţii de 4,2230 - 4,2260 lei/euro, după ce anterior cursul atinsese un maxim de 4,2270 - 4,2300 lei/euro, pe fondul cumpărărilor de euro. Şedinţa de joi a închis la un nivel al cotaţilor de 4,2065 - 4,2085 lei/euro.

"În septembrie, când a fost cursul de 4,2 lei/euro, foarte multă lume a cumpărat valută, inclusiv populaţia şi companiile, percepând nivelul respectiv ca foarte atractiv. Şi în momentul de faţă, fluxurile comerciale sunt foarte puternice şi acţionează în sensul deprecierii leului", a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank.

La deschiderea pieţei, leul s-a depreciat uşor, iar primele transferuri de vineri s-au realizat la 4,2090 - 4,2120 lei/euro.

Odată cu deschiderea pe minus a burselor europene, valutele din regiune au pierdut din avansul înregistrat la debut, iar cotaţia leului a continuat să crească uşor, la 4,2120 - 4,2150 lei.

Ulterior, ordinele de vânzare de euro au întors cursul pe scădere, iar în jurul orei 13:00 tranzacţiile se perfectau la 4,2060 - 4,2075 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat vineri o referinţă de 4,2062 lei/euro, un nou minim al ultimelor două luni, în scădere cu 1,09 bani faţă de nivelul de joi, de 4,2171 lei/euro. Banca centrală a anunţat o rată inferioară la 30 septembrie, când referinţa a fost de 4,1981 lei/euro

În schimb, leul s-a depreciat uşor faţă de dolar, referinţa BNR fiind de 2,7931 lei/dolar, în creştere cu 0,48 bani faţă de valoarea de joi, de 2,7883 lei/dolar.

Băncile au afişat vineri dobânzi de referinţă la depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenţa la o zi apropiate de cele de joi, de 7,61 - 8,11%. Ratele la o săptămână au rămas şi ele la nivelele precedente, de 8% şi 8,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici