Liderii G20 vor încuraja "paradisurile fiscale" să adopte standarde internaţionale de transparenţă

Liderii G20 vor publica, săptămâna viiitoare, o declaraţie comună prin care doresc să încurajeze statele calificate drept "paradisuri fiscale" să majoreze gradul de transparenţă şi să adopte standarde şi reglementări internaţionale, a declarat, sâmbătă, un oficial american, citat de Reuters.

8 afișări

Ţările din grupul G20, al celor mai puternice 20 de economii ale lumii, au ajuns la un acord în ceea ce priveşte nevoia de reformă în această zonă, a afirmat Michael Froman, consilier adjunct pentru securitate naţională pe afaceri economice internaţionale în cadrul administraţiei SUA.

"Cred că există un acord de principiu cu susţinere largă printre liderii G20 care susţine importanţa integrării centrelor financiare offshore în comunitatea economiei globale, sub regulile adecvate ale industriei financiare. În final, această poziţie va fi reprezentată în comunicatul liderilor, prin detalierea potenţialelor măsuri de încurajare care ar putea determina aceste state să adopte standardele internaţionale în ceea ce priveşte reglementarea, transparenţa şi schimbul de informaţii", a arătat oficialul.

Froman a adăugat că nu există astfel de centre financiare offshore printre statele G20, însă discuţiile cu astfel de ţări sunt în desfăşurare.

"Există o serie de dialoguri care au loc în diverse foruri internaţionale, precum şi între membrii G20 şi unele centre financiare offshore. Aceste aspecte vor fi reflectate în declaraţia comună a liderilor G20", a mai declarat el.

Elveţia, Austria şi Luxembourg au decis, în luna martie, să relaxeze reglementările naţionale din zona secretului bancar pentru cazuri de evaziune fiscală.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) menţine o listă neagră a paradisurilor fiscale, care include în prezent numai Liechtenstein, Andorra şi Monaco, însă Franţa şi Germania insistă pentru adăugarea mai multor state, printre care Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici