Liderii zonei euro pregătesc un plan de ajutor la pachet pentru Grecia, Spania şi Cipru

Liderii din zona euro pregătesc un plan de salvare multinaţional, incluzând un program modificat pentru Grecia, un al doilea program pentru Spania şi unul pentru Cipru, potrivit unor surse citate de Financial Times Deutschland.

432 afișări
Imaginea articolului Liderii zonei euro pregătesc un plan de ajutor la pachet pentru Grecia, Spania şi Cipru

Liderii zonei euro pregătesc un plan de ajutor la pachet pentru Grecia, Spania şi Cipru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noile măsuri de susţinere destinate celor trei ţări ar putea fi negociate şi prezentate parlamentelor naţionale, la pachet, până cel târziu în noiembrie, informează Financial Times Deutschland.

Programul comun ar avea rolul să spargă rezistenţa la acordarea unor noi concesii Greciei, în special în rândul parlamentarilor germani, prin prezentarea unei soluţii cuprinzătoare care să reprezinte un progres în rezolvarea crizei.

Iniţial, deciziile ar fi urmat să fie luate în octombrie, dar autorităţile de la Berlin nu vor ca acordul să aibă loc la summit-ul viitor al UE de la jumătatea lunii viitoare.

Inspectorii FMI, Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai Comisiei Europene, aşa-numita troică, nu vor termina raportul referitor la Grecia înainte de 8 octombrie.

Potrivit Der Spiegel, concluziile preliminare ale troicii arată că deficitul de fonduri al statului elen se ridică la circa 20 de miliarde de euro, aproape dublu faţă de estimările iniţiale.

Totuşi, Ministerul elen de Finanţe estimează acest deficit la 13,5 miliarde de euro, care urmează să fie acoperit prin economii de 11,5 miliarde de euro şi atragerea de venituri suplimentare de 2 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici