Limitarea sporurilor va reduce cheltuielile cu 148 milioane lei - surse

Guvernul estimează o reducere cu 148 milioane lei a cheltuielilor bugetare, dintre care un minus de 118,4 milioane lei la bugetul de stat şi o scădere cu 29,6 milioane lei a cheltuielilor la bugetele locale, prin limitarea unor sporuri salariale, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

29 afișări
Imaginea articolului Limitarea sporurilor va reduce cheltuielile cu 148 milioane lei - surse

Limitarea sporurilor va reduce cheltuielile cu 148 milioane lei - surse

În privinţa veniturilor bugetare, este estimată o scădere cu 63,8 milioane lei, dintre care 2,7 milioane lei la bugetul de stat, 12,3 milioane lei la bugetele locale, 36,1 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 1,1 milioane lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi 11,6 milioane lei la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Guvernul va limita sporurile de conducere ale bugetarilor şi majorările aplicate la salariul de bază de care pot beneficia, conform legii actuale, angajaţii care administrează fondurile UE, va anula unele creşteri salariale similare şi va plafona la minim indemnizaţiile lunare ale unor funcţionari

Lista incluzând sporurile salariale care vor fi limitate sau anulate a fost înaintată Guvernului de către Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor în forma prezentată, în urmă cu o săptămână, de MEDIAFAX.

Cuantumul de 75% cu care pot fi majorate salariile de bază ale funcţionarilor care gestionează fondurile acordate României prin programele PHARE, SAPARD şi ISPA va fi considerat ca limită maximă de creştere, iar personalul va fi evaluat semestrial, ocazie cu care procentul de majorare a salariului va putea fi modificat, în funcţie de rezultatele activităţii.

Aceeaşi regulă va fi aplicată şi pentru funcţionarii din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Guvernul va anula totodată majorările de 75% aplicate la salariul de bază în cazul funcţionarilor care gestionează împrumuturile rambursabile sau nerambursabile, precum şi pentru observatorii care verifică procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Va fi anulat şi sporul de 55% aplicat la salariul de bază în cazul managerilor publici, care vor beneficia doar de prime, sporul de vechime şi alte drepturi salariale. Consilierii pentru afaceri europene, pe lângă salariul de bază, vor beneficia la rândul lor de spor de vechime şi majorările legale aplicabile personalului contractual din autorităţi şi instituţii publice.

Indemnizaţiile de conducere pentru personalul bugetar vor reprezenta limite maxime până la care conducătorii autorităţilor sau instituţiilor publice, având calitatea de ordonatori de credite, pot stabili nivelurile individuale.

Prin decizie internă a conducătorului entităţii publice, persoanele desemnate să efectueze controlul financiar preventiv propriu vor putea primi un spor pentru complexitatea muncii limitat la 25% aplicat la salariul de bază brut lunar, în măsura în care funcţia pe care o deţine nu este incompatibilă cu activitatea de control financiar preventiv.

Prin derogare de la Legea privind auditul public intern, până la 31 decembrie 2009, membrii Comitetului pentru Audit Public Intern vor primi o indemnizaţie de şedinţă egală, plafonată la 1% din nivelul echivalent salariului brut al secretarilor de stat. Aceeaşi indemnizaţie plafonată va fi acordată membrilor comisiilor de disciplină, de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor din instituţiile publice.

În cazul preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor comisiilor pentru protecţia copilului, precum şi secretarul comisiei, indemnizaţia de şedinţă a acestora va fi limitată la 1% din indemnizaţia preşedintelui consiliului judeţean, respectiv a primarului de sector.

Sporul de 10% calculat asupra salariului de bază acordat în centrala Ministerului Afacerilor Externe va fi acordat doar membrilor corpului diplomatic şi consular care cunosc una sau mai multe limbi străine rare, altele decât cele de circulaţie internaţională, pe care le folosesc în exercitarea funcţiei diplomatice sau consulare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici