Lira turcească atinge un nivel minim record după victoria în alegeri a lui Erdogan

Lira turcească a atins luni un nivel minim record în raport cu dolarul american. Evoluţia a avut loc la doar o zi după ce după ce preşedintele Tayyip Erdogan şi-a asigurat victoria în alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit Reuters.

3357 afișări
Imaginea articolului Lira turcească atinge un nivel minim record după victoria în alegeri a lui Erdogan

Lira a slăbit până la 20,077 pentru un dolar, depăşind precedentul nivel minim atins vineri. Lira s-a prăbuşit cu peste 7% de la începutul anului şi a pierdut peste 90% din valoarea sa în ultimul deceniu, economia din Turcia fiind lovită de crize şi de inflaţie.

După criza valutară din 2021, autorităţile turceşti şi-au asumat un rol din ce în ce mai activ pe pieţele valutare, în timp ce rezervele valutare şi de aur s-au diminuat.

„În opinia noastră, cea mai mare provocare a lui Erdogan este economia Turciei. Victoria sa vine pe fondul unor dezechilibre economice periculoase, modelul său economic dovedindu-se din ce în ce mai nesustenabil", a declarat analistul Roger Mark.

Erdogan a câştigat alegerile în ciuda îndelungatelor turbulenţe economice pe care Turcia le-a traversat şi a criticilor apărute în urma cutremurelor devastatoare de la începutul anului..

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
liră,
alegeri,
turcia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici