Livrările de gaze ruseşti spre ţările din Balcani au fost oprite, anunţă Sofia

Livrările de gaze ruseşti spre Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia au fost oprite în noaptea de luni spre marţi, a anunţat Ministerul bulgar al Economiei şi Energiei.

13 afișări
Imaginea articolului Livrările de gaze ruseşti spre ţările din Balcani au fost oprite, anunţă Sofia

Livrările de gaze ruseşti spre ţările din Balcani au fost oprite, anunţă Sofia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Livrările de gaze naturale la frontiera româno-bulgară pentru Bulgargaz destinate atât pieţei bulgare cât şi tranzitului către Grecia, Turcia şi Macedonia, au fost oprite marţi în jurul orei 03.30", (03.30, ora României) precizează Ministerul într-un comunicat.

Consiliul de Securitate din cadrul Ministerului a fost convocat pentru a lua măsuri de prevenire a accidentelor industriale, precizează Ministerul. Consiliul a constituit o unitate de criză care a cerut marilor consumatori de gaz informaţii "privind capacitatea lor de a folosi un produs energetic aletenrativ".

Această suspendare a livrărilor este provocată de conflictul privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc.

Anterior, un reprezentant al societăţii ucrainene Naftogaz anunţase că gigantul rus Gazprom a redus drastic livrările de gaze destinate consumatorilor europeni şi care tranzitează Ucraina, ceea ce va provoca "în câteva ore" perturbări în aprovizionarea Europei.

Bulgaria este singurul stat balcanic care depinde exclusiv de livrările de gaz rusesc în lipsa unor rezerve importante pe teritoriul său.

Rusia acoperă 92 la sută din necesarul de gaz al Bulgariei, 8 la sută fiind asigurat din resurse proprii. În 2007, statul a importat 3,7 miliarde de metri cubi de gaz, cu 1,73 la sută mai mult decât în 2006.

Depozitul de gaz de la Ciren (singurul din Bulgaria şi care dispune de o rezervă de circa 300 de milioane de metri cubi de gaz) va livra circa 4,3 milioane de metri cubi pe zi pentru a satisface minimul necesar al consumatorilor, potrivit Ministerului.

Conform adjunctului ministrului Economiei, Galina Toşeva, nevoile ţării se ridică la circa 12-13 milioane de metri cubi de gaz natural pe zi.

Întreprinderile de încălzire, uzinele metalurgice şi chimice sunt principalii consumatori de gaze naturale în Bulgaria, produsul fiind rar utilizat în gospodării.

Preşedintele Federaţiei întreprinderilor de încălzire, Valentin Terziiski, a declarat că este necesar un termen de patru zile pentru înlocuirea gazelor cu păcură.

Citeşte şi:

Livrările de gaze ruseşti prin Isaccea au fost oprite

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici