Lovitură pentru Moscova. Rusia ar putea rămâne cu gazul nevândut. Construcţia mega-ductei spre China are probleme mari

Construcţia mega-ductei planificate de Kremlin de mult timp pentru a conecta câmpurile gazeifere din vestul Rusiei cu China va fi amânată, a avertizat premierul Mongoliei, ceea ce reprezintă o lovitură pentru planurile Moscovei de a-şi asigura o nouă piaţă pentru gazul pe care îl vindea anterior Europei.

3857 afișări
Imaginea articolului Lovitură pentru Moscova. Rusia ar putea rămâne cu gazul nevândut. Construcţia mega-ductei spre China are probleme mari

Lovitură pentru Moscova. Rusia ar putea rămâne cu gazul nevândut. Construcţia mega-ductei spre China are probleme mari

Aşa-numitul gazoduct Power of Siberia 2, care va traversa teritoriul Mongoliei, este o prioritate pentru Moscova de mai bine de un deceniu, dar a căpătat o importanţă şi mai mare de când Europa şi-a redus importurile de gaze ruseşti ca răspuns la invazia la scară largă a Ucrainei în 2022.

Prim-ministrul Mongoliei, Luvsannamsrain Oyun-Erdene, a declarat anterior pentru Financial Times că se aşteaptă ca construcţia conductei de 3.550 km, dintre care 950 km prin teritoriul mongol, să înceapă în 2024. Întrebat dacă partenerii vor respecta acest calendar, el a spus că Rusia şi China trebuie încă să cadă de acord asupra detaliilor critice ale proiectului mamut de infrastructură.

"Aceste două părţi au încă nevoie de mai mult timp pentru a face cercetări mai detaliate privind studiile economice", a declarat Oyun-Erdene într-un interviu, adăugând că preţurile record ale gazelor la nivel mondial din ultimii doi ani au complicat negocierile. "Părţile chineză şi rusă fac încă calcule şi estimări şi lucrează la beneficiile economice".

China primeşte deja gaze din estul Rusiei prin intermediul primului gazoduct Power of Siberia, care a început să funcţioneze în 2019. Aceasta a transportat aproximativ 23 de miliarde de metri cubi de gaz anul trecut şi se preconizează că va atinge capacitatea maximă de 38 de miliarde de metri cubi în 2025.

PS-2 ar urma să aducă în China încă 50 de miliarde de metri cubi de gaze din zăcămintele din peninsula Yamal, în vestul Siberiei, care anterior deserveau Europa. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici