Luni, 16 octombrie, începe plata avansului la subvenţiile agricole pe 2017. Câţi bani iau fermierii

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat recent cuantumul stabilit pentru 2017 pentru schemele de plată pe suprafaţă şi bugetele alocate pentru subvenţiile agricole. Plăţile încep din 16 octombrie, a precizat APIA.

4421 afişări
Imaginea articolului Luni, 16 octombrie, începe plata avansului la subvenţiile agricole pe 2017. Câţi bani iau fermierii

Luni, 16 octombrie, începe plata avansului la subvenţiile agricole pe 2017. Câţi bani iau fermierii

Potrivit instituţiei, în data de 28.09.2017 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 771 Hotărârea de Guvern nr. 701 privind stabilirea pentru anul 2017 a cuantumului plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri, precum şi plafoanele aferente ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine şi ovine/caprine şi plafonul aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Cuantumurile plăţilor directe în sectorul vegetal, an de cerere 2017, sunt următoarele:
- Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS): 97,2452 euro/ha;
- Schema de plată redistributivă Nivelul 1 (1-5 ha, inclusiv): 5,0 euro/ha;
- Schema de plată redistributivă Nivelul 2 (peste 5 şi până la 5 ha, inclusiv): 48,3251 euro/ha;
- Schema de plată pentru înverzire: 57,1745 euro/ha;
- Schema de plată pentru tinerii fermieri: 24,3113 euro/ha.

„Cuantumul minim se majorează până la atingerea plafonului alocat, în baza suprafeţelor determinate”, a precizat APIA.

În ceea ce priveşte plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru anul de plată 2017, acestea au fost stabilite astfel:
- 24.081.014 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
- 101.200.897 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
- 50.783.642 de euro pentru schema decuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

„Cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic prezentate mai sus se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau de femele ovine/caprine eligibile”, a mai menţionat APIA.

De asemenea, „pentru plata directă pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine s-a aprobat plafonul de 48.500.000 de euro, iar cuantumul se calculează prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile”.

APIA a mai menţionat că începând cu data de 16 octombrie 2017 va acorda „plăţi în avans în cadrul tuturor schemelor de plăţi”, iar începând cu data de 1 decembrie 2017 va efectua „plăţile corespunzătoare diferenţei între cuantumul calculat şi acordat în avans şi plafonul financiar ar fiecărei scheme, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate”.

Potrivit APIA, „plăţile se acordă în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în anii 2017 şi 2018 şi se fac în lei, utilizând ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2017”.

Acest curs este de 4,4993 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici