Mai multe organizaţii ale societăţii civile propun un randament minim garantat al pensiilor private

Mai multe organizaţii ale societăţii civile propun, într-o scrisoare deschisă transmisă autorităţilor, inclusiv preşedintelui, premierului şi guvernatorului BNR, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii, egal cu rata anuală a inflaţiei.

1 afișare
Imaginea articolului Mai multe organizaţii ale societăţii civile propun un randament minim garantat al pensiilor private

Mai multe organizaţii ale societăţii civile propun un randament minim garantat al pensiilor private

"Acoperirea acestei garanţii trebuie să cadă în sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultima instanţă", se arată într-un comunicat al organizaţiilor.

Semnatarii scrisorii sunt Grupul de Economie Aplicată, Societatea Academică din România, Academia de Advocacy, Confederaţia Patronală a Industriilor, Serviciilor şi Comertului, Blocul Naţional Sindical şi CNS Cartel Alfa.

Scrisoarea este adresată şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, liderilor partidelor parlamentare şi preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Unul dintre argumentele organizaţiilor semnatare se referă la faptul că, în cazul în care contribuţia nu ar fi administrată privat, alternativa cea mai puţin riscantă de economisire ar fi titlurile de stat, urmate de depozitul bancar.

"Titlurile de stat şi dobânzile la depozitele bancare nu pot fi nominal negative, în timp ce randamentul net al unor fonduri de pensii poate fi. Mai mult, randamentele titlurilor de stat şi dobânzile la depozitele bancare, în condiţii de concurenţă pe piaţă, sunt în general şi pe termen mediu, peste rata inflaţiei, deci real pozitive (pentru ca altfel populaţia nu va dori să economisească)", se spune în scrisoare.

De asemenea, semnatarii menţionează şi "capacitatea controversată" a fondurilor de pensii private de a atinge randamentele promise şi faptul că istoria a demonstrat că investiţiile de portofoliu pe
orizonturi mari de timp prezintă un risc ridicat.

Organizaţiile menţionate sunt de părere că în cazul în care populaţia nu va primi măcar banii pe care i-a depus se va îndrepta împotriva statului pentru a primi despagubiri şi, pentru a preîntâmpina aceasta situaţie, trebuie aplicat principiul conform căruia pierderea trebuie acoperită de cei care o provoacă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici