Mai puţin turişti, în primele două luni din 2009

Sosirile şi înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din România au scăzut în primele două luni ale anului cu 15% şi, respectiv, 19,8%, comparativ cu perioada similară din 2008, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

23 afișări
Imaginea articolului Mai puţin turişti, în primele două luni din 2009

Mai puţin turişti, în primele două luni din 2009 (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Astfel, în ianuarie-februarie, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 700.000 persoane, iar înnoptările 1,48 milioane turişti, se arată într-un comunicat al INS.

În perioada analizată, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică au reprezentat 80% din numărul total de sosiri, restul de 20% fiind reprezentat de turiştii străini, ponderi apropiate cu cele din primele două luni ale anului trecut.

Sosirile în hoteluri au deţinut o pondere de 71% din totalul consemnat în primele două luni ale anului, în scădere cu 16,9% faţă intervalul similar din anul trecut.

Totodată, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 79,2% din numărul total din ianuarie-februarie, restul reprezentând turişti străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în perioada analizată a fost de 19,2% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 5,7 puncte procentuale faţă de ianuarie-februarie 2008.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (21,3%) şi la hosteluri (21%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au însumat în ianuarie-februarie 953.700, în scădere cu 14,8% faţă de primele două luni din anul anterior, majoritatea provenind din ţări situate în Europa (95,8%).

Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 63,3% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, cele mai multe înregistrându-se din Ungaria (40,4%), Bulgaria (21,2%), Italia (8,3%) şi Germania (7,6%).

Transportul rutier a consemnat cea mai mare scădere (13,2%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele două luni de 1,73 milioane, în scădere cu 5,6%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate, respectiv în 79,4% din numărul total de plecări.

La începutul acestui an s-au înregistrat scăderi mai mari la transportul aerian, de 6,3%, şi la cel rutier, de 5,3%.

În februarie 2009, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, atât sosirile, cât şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat o scădere cu 18,9%, la 357.200, respectiv de 23%, la 771.000.

Totodată, s-au înregistrat scăderi atât la sosirile vizitatorilor străini la punctele de frontieră (-21,2%), cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români, înregistrate la punctele de frontieră (-10,4%).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna februarie 2009 a fost de 20,8% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 7,1 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din 2008.

În februarie s-au înregistrat scăderi de 10,8% la transportul aerian şi 10,6% la transportul rutier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici