Mai puţine curse aeriene tip business class pentru demnitari

Guvernul va limita cursele aeriene de tip business class pentru demnitari, va elimina unele sporuri salariale şi ia în calcul acordarea primelor de Sărbători doar pentru funcţionarii consideraţi "merituoşi", pentru a reduce costurile bugetare, au declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

17 afișări
Imaginea articolului Mai puţine curse aeriene tip business class pentru demnitari

Mai puţine curse aeriene tip business class pentru demnitari (Imagine: Mediafax Foto)

Măsurile sunt incluse într-un document elaborat de consilierul premierului Dan Iliescu şi discutat în şedinţa de joi a Guvernului, urmând să fie introduse prin hotărâre de guvern, cu câteva zile înainte de finalul mandatului.

Documentul conţine măsuri pe termen scurt, mediu şi lung pentru reducerea cheltuielilor la nivelul admistraţiei centrale.

Ca măsuri pe termen scurt se propune acordarea primelor de Sărbători doar pentru funcţionarii "merituoşi", aprobarea curselor aeriene în sistem business class doar pentru deplasările în afara Europei ale demnitarilor, amenajarea pomilor de iarnă numai în anumite spaţii, nu în fiecare birou al instituţiei, limitarea la maximum a cheltuielilor pentru materiale promoţionale acordate de către instituţiile publice, precum agende, felicitări, pixuri, calendare, ceasuri.

"Printre astfel de materiale promoţionale se regăseşte de multe ori un glob de cristal cu sigla Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, de 200-300 euro bucata, nefuncţional şi pe care nu îl păstrează nimeni", au arătat sursele citate.

Alte măsuri avute în vedere sunt limitarea la maximum a abonamentelor la ziare şi reviste, propunându-se ca alternativă citirea acestora pe Internet, şi reducerea numărului de maşini şi şoferi destinate directorilor, contabililor şi altor funcţionari, prin obligarea acestora de a solicita autovehicule în interes de serviciu la un dispecerat.

"Nu va mai fi fiecare cu maşina lui şi un şofer care să stea de dimineaţa până seara la dispoziţia cuiva, ci cine are nevoie de maşină sună la dispecerat. S-a propus de asemenea ca şoferii să lucreze în schimburi, între orele 07.00-15.00 şi 15.00-23.00, fără să mai fie plătite ore suplimentare aiurea, ci numai dacă un şofer depăşeşte programul de lucru de opt ore", au arătat sursele.

Reducerea la maximum a orelor suplimentare, pentru care sunt plătite sporuri salariale, şi găsirea unei soluţii prin care un funcţionar să îşi încheie activitatea în cele 8 ore de program sunt prevăzute de altfel în documentul guvernamental.

Eficientizarea muncii de birou şi redistribuirea sarcinilor către alte instituţii sau departamente sunt indicate ca o soluţie pentru a preveni angajarea altor funcţionari.

Guvernul mai are în vedere interzicerea cursurilor de perfecţionare efectuate de funcţionarii publici în afara localităţii sau în zone turistice, în special pe litoral (vara) şi în staţiunile montane (iarna), precum şi un control mai atent al publicităţii de stat.

Ca măsuri pe termen mediu şi lung se intenţionează modificarea Legii salarizării personalului bugetar prin eliminarea unor sporuri salariale acordate angajaţilor (precum sporurile de radiaţii, confidenţialitate şi de muncă în condiţii grele plătite şoferilor şi femeilor de serviciu), precum şi modificarea Legii funcţionarilor publici prin simplificarea procedurilor de destituire a funcţionarilor consideraţi "leneşi sau incompetenţi".

"Legea va fi modificată în aşa fel încât persoanele leneşe sau incompetente să poată fi concediate. Procedura actuală este greoaie şi e aproape imposibil să disponibilizezi un funcţionar incompetent", au arătat sursele.

Documentul incluzând toate aceste măsuri a fost înmânat, joi, de premierul Tăriceanu ministrului de Finanţe, cu solicitarea de a prezenta în următoarea şedinţă de guvern un proiect de hotărâre privind reducerea cheltuielilor publice în administraţie.

Citeşte şi:

Tăriceanu cere măsuri pentru introducerea unei "discipline severe" privind cheltuielile publice

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici