Managerii estimează creşteri în toate sectoarele economice, până în luna iulie

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada mai - iulie la creştere în construcţii, comerţ, industria prelucrătoare şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

335 afişări
Imaginea articolului Managerii estimează creşteri în toate sectoarele economice, până în luna iulie

Managerii estimează creşteri în toate sectoarele economice, până în luna iulie (Imagine: Shutterstock)

Concluziiile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere - fabricarea băuturilor (sold conjunctural +33%) şi fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (sold conjunctural +32%), iar pentru fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului tendinţa este de creştere accentuată (sold conjunctural +57%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează stabilitate relativă (sold conjunctural +4%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi estimările indică o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare.

În construcţii se va înregistra o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +25%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +21%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată (sold conjunctural +8%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +25%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +15%). Angajatorii prognozează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%) şi că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri (sold conjunctural +16%).

Conform estimărilor din luna mai 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată (sold conjunctural +7%), iar numărul de salariaţi şi preţurile vor fi stabile (sold conjunctural -1%, respectiv +5%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici