Managerii văd reducere moderată în industrie şi comerţ în noiembrie-ianuarie

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada noiembrie 2010-ianuarie 2011 o relativă stabilitate a activităţii în servicii, scădere moderată în industria prelucrătoare şi în comerţul cu amănuntul şi scădere accentuată în sectorul de construcţii în raport cu cele trei luni anterioare.

13 afișări
Imaginea articolului Managerii văd reducere moderată în industrie şi comerţ în noiembrie-ianuarie

Managerii văd reducere moderată în industrie şi comerţ în noiembrie-ianuarie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -7%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează tot scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -11% pe total industrie prelucrătoare (-15% la întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra un declin mult mai accentuat decât pe total: fabricarea altor mijloace de transport, metalurgie, precum şi repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (solduri conjuncturale -34%, -32% şi respectiv -29%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere accentuată atât a volumului producţiei (sold conjunctural -46%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -44%).

Totodată, managerii prognozează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -35%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste şi o relativă stabilitate a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +1%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna noiembrie 2010 scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -9%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -15%), iar cel al comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra reducere moderată (sold conjunctural -12%). Numărul de salariaţi va fi relativ stabil (sold conjunctural -3%), iar preţurile vor creşte în următoarea perioadă (sold conjunctural +30%).

Conform estimărilor din luna noiembrie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste (sold conjunctural -20%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de stabilitate (sold conjunctural +4%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici