Marea Britanie recunoaşte pentru prima dată, în scris, că trebuie să plătească pentru a ieşi din UE

Marea Britanie recunoaşte pentru prima oară că trebuie să plătească o sumă de bani Uniunii Europene (UE) când se retrage din blocul comunitar, într-o scrisoare transmisă către Parlament de ministrul pentru Brexit, Joyce Anelay, scrie Bloomberg.

1742 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie recunoaşte pentru prima dată, în scris, că trebuie să plătească pentru a ieşi din UE

Marea Britanie recunoaşte pentru prima dată, în scris, că trebuie să plătească pentru a ieşi din UE

„Guvernul a fost clar în privinţa faptului că va lucra cu Uniunea Europeană pentru a determina o înţelegere corectă a drepturilor şi obligaţiilor Marii Britanii ca un stat membru care părăseşte blocul comunitar”, a transmis ministrul pentru Brexit, Joyce Anelay, într-o declaraţie scrisă către Parlament care făcea referire în mod explicit la „înţelegerea financiară” cu Uniunea Europeană. „Guvernul recunoaşte că Marea Britanie are obligaţii faţă de Uniunea Europeană şi Uniunea Europeană are obligaţiile faţă de Marea Britanie, care va trece peste retragerea Marii Britanii – iar acest lucru trebuie rezolvat”.

Premierul Theresa May trebuie să stabilească suma de plată cu ceilalţi membri UE, pentru că este unul dintre cele trei domenii, alături de drepturile cetăţenilor şi graniţa cu Irlanda, pentru care UE cere „suficient progres” înainte de a discuta despre relaţia viitoare a ţării cu blocul comunitar.

Premierul din Luxembourg, Xavier Bettel, a declarat, pe 29 aprilie, că suma de plată ar putea fi între 40 şi 60 de miliarde de euro, dar negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, nu a confirmat această sumă. Presa a scris că Marea Britanie ar putea să plătească până la 100 de miliarde de euro pentru ieşirea din blocul comunitar.

Când Theresa May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în martie, pentru a declanşa oficial discuţiile pe tema Brexitului care vor dura doi ani, aceasta s-a referit evaziv la suma de bani necesară: „va trebui să discutăm cum vom determina un acord corect al drepturilor şi obligaţiilor Marii Britanii ca stat membru care părăseşte blocul comunitar”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici