Mari producători de bere din Germania au manipulat preţurile timp de două decenii

Mai mulţi mari producători de bere din Germania au manipulat timp de două decenii preţurile la bere prin formarea unui cartel şi ar putea primi amenzi totalizând sute de milioane de euro, potrivit săptămânalului german Focus, preluat de publicaţia Der Spiegel.

620 afișări
Imaginea articolului Mari producători de bere din Germania au manipulat preţurile timp de două decenii

Mari producători de bere din Germania au manipulat preţurile timp de două decenii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ultima perioadă au apărut în mai multe rânduri în presa germană informaţii referitoare la o investigaţie a autorităţilor privind un cartel al berii, dar dezvăluirile Focus arată amploarea conspiraţiei producătorilor de bere, notează Der Spiegel.

Potrivit unui document al autorităţilor federale obţinut de Focus, companii mari producătoare de bere din Germania s-au înţeles ilegal în privinţa preţurilor aproape două decenii.

Şeful companiei Veltins, Volker Kuhl, a declarat anchetatorilor, în timpul unei investigaţii de la sfârşitul lunii ianuarie, că producătorii brandurilor de bere premium s-au pus de acord să crească preţurile în urma unor discuţii telefonice sau la întâlniri organizate la evenimente ale industriei de profil.

Ulterior transmiteau informaţiile şi producătorilor mai mici, a spus el.

Bitburger Brewery Group, producătorul berii care este sponsor oficial al Bundesliga, şi liderii asociaţiei berarilor din cel mai populat land german, Renania de Nord Westfalia, ar fi dezvăluit informaţii similare în timpul investigaţiei autorităţilor.

Până în prezent s-a considerat că producătorii de bere ar fi manipulat preţurile doar în anii 2006 şi 2008, scrie Focus.

Documentul de peste 100 de pagini privind ancheta obţinut de săptămânalul german arată, însă, că acestă perioadă "este cel mai probabil doar vârful aisbergului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici