Mario Draghi: BCE nu va tipări bani pentru a rezolva criza datoriilor suverane din zona euro

Banca Centrală Europeană (BCE) nu va tipări bani pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro, a declarat, marţi, preşedintele BCE, Mario Draghi, într-un discurs în faţa comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (PE).

298 afișări
Imaginea articolului Mario Draghi: BCE nu va tipări bani pentru a rezolva criza datoriilor suverane din zona euro

Mario Draghi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"BCE nu se poate angaja în operaţiuni de finanţare monetară şi nu poate înlocui acţiunile statelor membre ale zonei euro. Este foarte uşor să crezi că BCE poate înlocui acţiunea guvernelor sau lipsa acesteia cu tipărirea de bani. Aşa ceva nu se va întâmpla", a spus Draghi.

Şeful BCE a îndemnat statele euro să continue reformele de consolidare a zonei euro.

"Fără îndoială, procesul de consolidare fiscală va afecta, şi a afectat, activitatea economică în diferite părţi ale zonei euro. Dar care este alternativa? Să nu uităm că actuala criză a început de la aversiunea investitorilor faţă de risc, vizând anumite aspecte, între care şi nesustenabilitatea deficitelor şi nivelurilor de îndatorare", a afirmat Draghi.

BCE a prezentat, la începutul lunii septembrie, un program nelimitat de cumpărare de obligaţiuni suverane pentru a sprijini costurile de împrumut, devenite nesustenabile, ale unor state din zona euro.

Achiziţiile pot începe însă doar după ce un stat aplică pentru ajutorul Mecanismului European de Stabilitate, condiţionat de reforme şi austeritate.

La momentul respectiv, Draghi a declarat că achiziţiile de obligaţiuni vor fi sterilizate în totalitate, urmând ca impactul asupra masei monetare să fie neutru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici