Markit: Activităţile economice din zona euro au atins cel mai alert ritm după 2011

Activităţile economice din zona euro au atins în noiembrie cel mai alert ritm după luna mai 2011, în pofida încetinirii provocate în Franţa de atacurile teroriste, potrivit datelor publicate luni de compania de cercetare Markit, transmite MarketWatch.

336 afișări
Imaginea articolului Markit: Activităţile economice din zona euro au atins cel mai alert ritm după 2011

Markit: Activităţile economice din zona euro au atins cel mai alert ritm după 2011 (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI), calculat de Markit, a urcat în noiembrie la 54,4 puncte, de la 53,9 puncte în octombrie.

Potrivit Markit, economia franceză a încetinit după atacurile teroriste de la Paris şi înăsprirea ulterioară a măsurilor de securitate la ivel naţional, dar a continuat să crească.

Indicele PMI pentru Franţa a scăzut în noiembrie la 51,3 puncte, de la 52,6 puncte în octombrie.

Un nivel de peste 50 de puncte al acestui indice arată creşterea activităţilor economice.

La nivelul zonei euro, datele sugerează că avansul economic s-a intensificat după încetinirea înregistrată în trimestrul al treilea, dar evoluţia viitoare depinde de cât de mult va persista sentimentul de insecuritate care a urmat atentatelor de la Paris.

Controalele mai stricte la graniţele europene ar putea încetini comerţul, în timp ce turiştii ar putea evita unele dintre cele mai vizitate oraşe ale lumii.

În pofida activităţilor mai intense, sondajul efectuat de Markit în rândul directorilor de companii arată că preţurile continuă să scadă, ceea ce îngreunează sarcina Băncii Centrale Europene de a stimula inflaţia anuală mai aproape de ţinta oficială de aproape 2%, de la numai 0,1% în octombrie.

În pofida rezistenţei economiei zonei euro la efectele atentatelor şi la scăderea cererii din China pentru exporturile din regiune, analiştii continuă să anticipeze că BCE va suplimenta măsurile de stimulare, la şedinţa de politică monetară din 3 decembrie.

Potrivit unui analist al Markit, Jack Kennedy, datele PMI aferente lunilor octombrie şi noiembrie sugerează că economia franceză va înregistra o creştere de 0,3% în trimestrul patru, similară cea din trimestrul al treilea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici