MasterCard: Decizia CE va mări costul suportat de utilizatorii de carduri

MasterCard a avertizat, vineri, că solicitarea Comisiei Europene (CE) privind modificarea, în termen de şase luni, a taxelor de procesare a tranzacţiilor internaţionale prin carduri va avea ca efect creşterea costurilor suportate de utilizatori.

1 afișare
Imaginea articolului MasterCard: Decizia CE va mări costul suportat de utilizatorii de carduri

MasterCard: Decizia CE va mări costul suportat de utilizatorii de carduri

Compania a dat ca exemplu experienţa din Australia, singura ţară care a reglementat taxele de procesare a tranzacţiilor, unde consumatorii au plătit până la urmă mai mult pentru cardurile de credit şi au primit mai puţine beneficii şi a avertizat, într-un comunicat, că situaţia s-ar putea repeta în Europa.

CE a solicitat miercuri MasterCard să modifice, în termen de şase luni, sistemul de taxare implementat la procesarea tranzacţiilor, riscând să se confrunte, în caz contrar, cu amenzi zilnice. Potrivit Comisiei, taxa percepută de MasterCard la procesarea fiecărei plăţi într-un un punct de retail a majorat costurile asociate utilizării cardurilor în centrele comerciale, fără să fie eficientă.

În replică la solicitarea Comisiei, MasterCard Europe a anunţat că va contesta decizia la Curtea europeană de Primă Instanţă.

Potrivit companiei, taxele de procesare a tranzacţiilor nu au un impact negativ asupra consumatorilor şi nu obligă utilizatorii cardurilor să plătească de două ori pentru o singură plată.

"Sistemul prin care costul unei plăţi electronice este suportat de principalii doi beneficiari, deţinătorii de carduri şi comercianţi, este în beneficiul ambelor părţi. Comercianţii plătesc un preţ corect pentru beneficiile semnificative aduse de sistem, iar acest fapt menţine un nivel redus al taxele suportate de posesorii de carduri", se arată în comunicatul MasterCard.

Compania a dat ca exemplu cazul unei plăţi de 50 de euro prin intermediul unui card de credit, situaţie în care comerciantul plăteşte circa 50 de cenţi, în timp ce pentru o tranzacţie de debit costul este la jumătate.

MasterCard a avertizat că în cazul în care Comisia va avea câştig de cauză, costurile vor fi transferate consumatorilor.

La rândul lor, comercianţii au susţinut că MasterCard le interzice să comunice clienţilor cât plătesc pentru a accepta plăţile prin card, dar compania dezminte acest fapt.

"Retailerii pot face publice toate taxele şi costurile legate de plăţile prin intermediul cardurilor", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici