Medvedev, despre deprecierea rublei: Nu trebuie să ne lăsăm pradă isteriei

Premierul rus Dmitri Medvedev a cerut miercuri ruşilor puternic afectaţi de deprecierea rublei să aibă răbdare, asigurându-i că moneda, în prezent subevaluată, îşi va reveni.

263 afișări
Imaginea articolului Medvedev, despre deprecierea rublei: Nu trebuie să ne lăsăm pradă isteriei

Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rubla s-a depreciat în acest an cu 40% faţă de dolar şi cu o treime faţă de euro, din cauza sancţiunilor occidentale legate de criza ucraineană şi prăbuşirea cotaţiei petrolului, provocând panică în rândul populaţiei.

"Nu trebuie să ne lăsm pradă isteriei, trebuie să ne înarmăm cu răbdare şi să vedem cum au evoluat astfel de situaţii în trecut. În 2008-2010, când rubla s-a depreciat puternic, o parte din populaţie s-a îngrămădit la casele de schimb valutar, pentru a converti rublele în alte monede, dar în final rubla s-a apreciat", a afirmat Medvedev la televiziunea publică.

El a adăugat că cei care şi-au transferat economiile în dolari sau alte valute în final au pierdut bani.

În pofida intervenţiilor masive ale băncii centrale pe piaţa valutară şi a avertisementelor autorităţilor faţă de speculatori, moneda rusă a continuat să se devalorizeze în ultimele săptămâni, iar miercuri s-a aflat aproape de minimul record atins săptămâna trecută, cu un declin de 1,2%, la 54,5050 unităţi pentru un dolar.

"Majoritatea economiştilor consideră că rubla este subevaluată. Este evident că va avea loc o reevaluare, nu ştiu când, în această lună, într-o lună, vom atinge echilibrul", a mai spus premierul.

Medvedev a recunoscut că devalorizarea rublei are consecinţe negative, cu o inflaţie care ar putea depăşi 9% în 2014.

Pentru a evita instabilitatea pieţei financiare, banca centrală va majora probabil dobânda de politică monetară de la 9,5% la 10,5%, anticipează analişti intervievaţi de Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici