Medvedev: Rusia vrea ca rubla să devină monedă pentru constituirea de rezerve valutare

Rusia vrea ca rubla să devină una dintre monedele folosite pentru constituirea de rezerve valutare la nivel mondial, a afirmat preşedintele Dimitri Medvedev, reluând eforturile pentru a reduce dominaţia dolarului, transmite Bloomberg.

21 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Rusia vrea ca rubla să devină monedă pentru constituirea de rezerve valutare

Medvedev: Rusia vrea ca rubla să devină monedă pentru constituirea de rezerve valutare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu doar trei-cinci ani în urmă crearea unei noi monede pentru rezerve valutare părea un vis. Acum discutăm serios această posibilitate", a spus Medvedev, într-un discurs la Sankt Petersburg.

Medvedev, care a cerut în mod repetat o monedă supranaţională care să rivalizeze cu dolarul, a afirmat că discuţiile cu guvernul chinez continuă pentru identificarea de opţiuni. La nivel global ar fi nevoie de şase monede în acest sens, a adăugat el.

"Este ceva de care este evident nevoie. Dezvoltarea unui centru financiar la Moscova va contribui substanţial la întărirea poziţiei rublei ca monedă de rezervă", a adăugat preşedintele.

Comentariile lui Medvedev evidenţiază ambiţiile Rusiei de a-şi afirma forţa la nivel global după criza financiară.

Rusia urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă în zona euro, a afirmat Medvedev, întrucât apariţia monedei europene ca monedă care să rivalizeze dominaţia dolarului a contribuit la reducerea impactului crizei mondiale.

Potrivit economistului şef al Goldman Sachs, rubla şi yuanul ar putea fi adăugate până în 2015 la coşul de valute în funcţie de care se calculează valoarea unităţilor Fondului Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici