Merkel: Austeritatea va face victime în multe ţări, dar merită pentru stabilitatea economică

Austeritatea din zona euro va face victime în multe ţări, în timp ce liderii europeni încearcă să rezolve criza datoriilor, dar suferinţa va merita, pentru revenirea la o creştere economică sustenabilă, a declarat, marţi, cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

817 afișări
Imaginea articolului Merkel: Austeritatea va face victime în multe ţări, dar merită pentru stabilitatea economică

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul celei mai mari economii europene a respins din nou ideea că este necesară majorarea îndatorării pentru a genera avans economic. Merkel a lăudat politicienii europeni pentru reducerea la jumătate a deficitelor bugetare în anii de criză.

"Ştim că va trebui să existe victime din această cauză în multe ţări. Dar cred că pe termen lung va trebui să avem o strategie de creştere fără să fim nevoiţi tot timpul să acumulăm datorii", a declarat Merkel la Berlin.

Strategia susţinută de Germania de a reduce deficitele bugetare ca răspuns la criza datoriilor este criticată puternic de state europene dar şi de ţări din alte regiuni, deoarece a condus la recesiune şi şomaj record în uniunea monetară.

Merkel insistă că orice recuperare trebuie urmată prin consolidarea deficitelor bugetare pentru redobândirea încrederii pieţelor financiare şi pentru a asigura o dezvoltare economică sustenabilă în viitor.

"Sunt surprinsă că în multe părţi ale lumii - chiar şi după criza din 2008-2009 - principalul obiectiv este creşterea economică, cu orice cost. Acumularea datoriei este în multe cazuri transformată într-un fel de obligaţie pentru a servi creşterii. Toate astea sunt false. Nu este sustenabil pe termen lungă", a spus Merkel.

Secretarul Trezoreriei SUA, Jacob J. Lew, a încercat, săptămâna trecută, să-i convingă pe miniştrii de Finanţe din zona euro să orienteze politicile blocului către expansiunea economiei. Problemele din Europa riscă să deraieze încercările SUA de a reporni creşterea prin măsuri monetare de stimulare a economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici