Merkel: Ieşirea Greciei din zona euro trebuie evitată cu orice preţ. Ar cauza un efect de domino

Europa face tot posibilul pentru a ajuta statul elen să evite intrarea în încetare de plăţi, a declarat marţi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizând că ieşirea Greciei din zona euro ar cauza un "efect de domino" şi trebuie evitată cu orice preţ.

461 afișări
Imaginea articolului Merkel: Ieşirea Greciei din zona euro trebuie evitată cu orice preţ. Ar cauza un efect de domino

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni aşa ceva. Trebuie să evităm orice proces turbulent în privinţa euro", a afirmat Merkel la postul de radio RBB, întrebată dacă intrarea Greciei în încetare de plăţi ar condamna euro.

Merkel a numit "istorică" provocarea pe care o are de depăşit Europa şi a adăugat că trebuie făcut totul pentru a menţine zona euro intactă "deoarece s-ar înregistra efecte de domino foarte rapid".

"Într-o uniune monetară cu 17 membri, putem avea un euro stabil doar dacă prevenim procesele turbulente. Astfel, principala noastră prioritate este să evităm o intrare dezordonată în încetare de plăţi, deoarece nu ar afecta numai Grecia. Ar exista un pericol foarte mare să fie afectate multe alte ţări", a spus Merkel.

Cancelarul a făcut aceste declaraţii după ce ministrul Economiei, Philipp Roesler, şeful unui partid mai mic din coaliţia de guvernare din Germania, a afirmat că "pentru stabilizarea euro nu trebuie să mai existe niciun tabu".

Merkel a afirmat că toată lumea ar trebui să-şi măsoare cu atenţie cuvintele pentru a evita amplificarea volatilităţii pe pieţele financiare. Germania este "angajată fără rezerve" în privinţa euro, iar ţara a beneficiat enorm de pe urma monedei unice, a adăugat cancelarul.

Europa nu va putea evita revizuiri ale Tratatului de la Lisabona pe termen mediu, a spus Merkel, pentru ca statele care încalcă reglementările fiscale să fie pedepsite.

"Până acum, de exemplu, dacă statele încălcau Pactul de Stabilitate şi Creştere, nu puteau fi trimise în faţa Curţii de Justiţie", a spus şeful executivului german.

Merkel şi-a exprimat încrederea că pozţia "stabilă" a Germaniei în privinţa Băncii Centrale Europene nu se va schimba după plecarea lui Juergen Stark, membru în consiliul executiv al instituţiei. Stark va fi înlocuit de secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Joerg Asmussen, ale cărui opinii în privinţa politicii monetare sunt în mare parte necunoscute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici