Merkel: Liderii G20 au cerut Spaniei să formuleze rapid cererea de ajutor pentru bănci

Liderii G20 reuniţi în Mexic au exercitat presiuni asupra Spaniei să formuleze rapid cererea de ajutor pentru bănci şi să contribuie la rezolvarea crizei din zona euro, a declarat marţi cancelarul german Angela Merkel.

240 afișări
Imaginea articolului Merkel: Liderii G20 au cerut Spaniei să formuleze rapid cererea de ajutor pentru bănci

Angela Merkel (Imagine: Gabriel Pecheanu/Mediafax Foto)

"Toţi am fost de acord că imediat ce vor fi disponibile rezultatele auditului băncilor, Spania trebuie să facă cerere cât mai repede. Spania va face cererea în curând", a spus Merkel reporterilor la Los Cabos, informează Bloomberg.

Liderii zonei euro au aprobat recent Spaniei un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea şi restructurarea băncilor.

Cancelarul a adăugat că toată lumea ştie că băncile care nu sunt capitalizate corespunzător sunt o sursă de turbulenţe şi de risc pentru economie.

Merkel a vorbit în ultima zi a reuniunii G20, marcată de problemele financiare din Europa.

Costul împrumuturilor Spaniei a depăşit nivelul de 7%, dincolo de care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară sprijin financiar din partea UE şi a FMI.

Pe de altă parte, o sursă din delegaţie Spaniei, citată de presa spaniolă, a relatat că premierul Mariano Rajoy a cerut la o întlnire cu uşile închise a G20 ca zona euro să înfiinţeze o uniune bancară şi financiară, pentru a opri spirala crizei datoriilor.

"Mariano Rajoy a cerut liderilor G20 ca zona euro să adopte urgent un plan rapid şi specific, de creare a uniunii bancare şi financiare", a arătat sursa.

Potrivit Spaniei, sistemul financiar al regiunii ar trebui subordonat unei singure persoane.

De asemenea, ar trebui creat un fond de garantare a depozitelor bancare, pentru susţinerea restructurării instituţiilor financiare.

Rajoy consideră că în caz contrar nu va putea fi refăcută încrederea investitorilor financiari internaţionali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici