Ministerul Economiei anunţă că va lăsa banii în companiile sale dacă Ministerul de Finanţe nu trimite solicitare oficială pentru a lua dividende suplimentare

Ministerul Economiei nu a primit de la Ministerul de Finanţe o cerere oficială pentru a lua dividende suplimentare de la companiile din subordine, iar în lipsa unei astfel de solicitări oficiale banii vor rămâne în companii pentru investiţii, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

416 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei anunţă că va lăsa banii în companiile sale dacă Ministerul de Finanţe nu trimite solicitare oficială pentru a lua dividende suplimentare

"Ştiu că cere Fondul Proprietatea, încă nu s-a luat decizia, dar nu cred că vom vota aşa ceva", spune o sursă.

Fondul Proprietatea a cerut de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, societăţi cu importanţă strategică pentru stat şi un necesar ridicat de investiţii, dividende suplimentare în cuantum de 1,73 miliarde de lei. FP este acţionar minoritar la aceste companii, iar dividendele ar aduce 314 milioane de lei în conturile Fondului, care are nevoie de bani pentru derularea celui de-al 11-lea program de răscumpărare de acţiuni ce va demara la începutul anului viitor.

Sumele din dividende suplimentare, la o valoare aproximativă, au fost incluse de PSD în bugetul pentru acest an, iar neîncasarea acestora ar însemna încă o gaură în veniturile bugetare în contextul în care se vorbeşte despre atingerea unui deficit public de 4,4% la finalul anului.

Între Economie şi companii au existat discuţii în ultima perioadă pe subiect, în contextul în care acestea au nevoie de bani pentru investiţii, în mod special Nuclearelectrica. Însă dacă Finanţele vor transmite o cerere oficială în acest sens, Ministerul Economiei va fi nevoit să dea mandatul, au precizat sursele. O altă companie profitabilă a statului de la care PSD a luat bani pentru acoperirea deficitului bugetar în ultimii ani este Romgaz.

Johan Meyer, managerul de fond de la FP, spunea în 15 noiembrie: "Faptul că guvernul trebuie să acţioneze asupra deficitului bugetar în creştere îi cere să meargă la companiile de stat pentru a aproba dividendele suplimentare care vor ajuta cu deficitul. Nu va rezolva problema, dar va ajuta".

Miercuri, la ora 12.00, premierul Ludovic Orban a avut o întrevedere cu reprezentanţii Fondului Proprietatea la Palatul Victoria.

Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a precizat tot în 15 noiembrie, la o conferinţă energetică, că se va opune la AGA din 17 decembrie distribuţiei de dividende suplimentare.

AGA la Nuclearelectrica este programată în 19 decembrie. Şi de la Aeroporturi Bucureşti, companie care se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor, FP a cerut dividende suplimentare în sumă de 147 milioane de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici