Ministerul Finanţelor avertizează că mesajele privind rambursările de impozite reprezintă un atac informatic

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) precizează că mesajele e-mail care au circulat în zilele de 5 şi 6 octombrie cu privire la eventuale rambursări de impozite de către instituţie nu au fost trimise de minister şi atenţionează persoanele care le-au primit să nu completeze formularul ataşat.

14 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor avertizează că mesajele privind rambursările de impozite reprezintă un atac informatic

Ministerul Finanţelor avertizează că mesajele privind rambursările de impozite reprezintă un atac informatic (Imagine: Mediafax Foto)

"În zilele de 5 şi 6 octombrie s-au primit numeroase sesizări telefonice, din partea unor instituţii şi societăţi comerciale, cu privire la conţinutul unor e-mail-uri prin care erau înştiintaţi despre faptul că au de primit o rambursare de impozit, scop în care li se solicita completarea unui formular conţinând date personale, privitoare la contul bancar, card bancar", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de ministerul de resort.

Instituţia atenţionează pe cei vizaţi să nu dea curs acestor e-mail-uri.

Astfel, MFP face precizarea că domeniul de web al instituţiei este www.mfinante.gov.ro, iar serviciul de comunicare şi relaţii publice, din cadrul Direcţiei de comunicare, relaţii publice, mass-media şi transparenţă, nu are atribuţii în domeniul rambursării de impozite şi taxe.

"În cadrul acestei structuri nu există Biroul de plăţi pentru persoane fizice menţionat în e-mail", potrivit MFP.

În urma investigaţiilor efectuate de către compartimentul de specialitate din cadrul instituţiei, s-a constatat că IP-ul computerului de pe care au fost trimise mesajele nu face parte din cele aflate în dotarea Ministerului Finanţelor Publice, "fiind vorba despre un atac informatic de tip phishing".

Ministerul precizează că au fost sesizate organele competente pentru soluţionarea acestei situaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici