Ministerului Agriculturii: Fonduri aprobate pentru angajarea tinerilor în agricultură

Programul de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară a fost aprobae în cadrul şedinţei de guvern de joi, anunţă un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

203 afișări
Imaginea articolului Ministerului Agriculturii: Fonduri aprobate pentru angajarea tinerilor în agricultură

MADR: Fonduri aprobate pentru angajarea tinerilor în agricultură

În şedinţa Guvernului de joi au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/ 2018, privind aprobarea Programului de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară.

Actul normativ vine în sprijinul angajatorilor fermieri din agricultură, prin realizarea unui instrument de susţinere financiară, care să ofere acestora posiblitatea de a angaja forţă de muncă tânără în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară.

Angajatorul fermier care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai Programului beneficiază de următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată: 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/sau industrie alimentară; 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare şi 500 lei pentru persoanele fără studii.

Tinerii beneficiari ai Programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare, conform codurilor COR.

Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii fermieri au obligaţia de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/ 2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea Programului corespunzătoare anului 2019 este de 30 milioane lei şi vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultură, acvacultură şi industria alimentară, în vederea angajării tinerilor beneficiari ai Programului pe perioadă determinată sau nedeterminată, dar nu mai puţin de 12 luni, cu normă întreagă. În urma acestei măsuri se estimează că în anul 2019 vor fi angajaţi 3.000 de tineri.

Prevederile actului normativ vor fi puse în aplicare de către Direcţiile pentru Agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin numirea unui responsabil pentru gestionarea registrului unic privind „Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară”.

Înscrierea în program se poate face până la data de 31 decembrie 2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici