Ministrul german de Finanţe este sceptic în privinţa unui acord între Grecia şi creditori

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, s-a declarat sceptic în privinţa ajungerii la acord între Grecia şi creditorii internaţionali, în timp ce omologul său francez, Michel Sapin, s-a arătat dispus să negocieze termenii returnării datoriei de către guvernul elen.

190 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Finanţe este sceptic în privinţa unui acord între Grecia şi creditori

Ministrul german de Finanţe este sceptic în privinţa unui acord între Grecia şi creditori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro se întâlnesc luni după-amiază pentru a discura despre plata datoriei Greciei şi apartenenţa statului la uniunea monetară.

"Din ce am auzit despre discuţiile tehnice care au avut loc în weekend sunt foarte sceptic. Dar vom primi un raport astăzi şi vom vedea", a afirmat Schaeuble, citat de BBC News.

Mai mulţi oficiali greci s-au întâlnit în weekend cu reprezentanţi ai creditorilor internaţionali, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pentru a stabili termenii tehnici ai propunerii pe care guvernul grec o înaintează luni miniştrilor de finanţe din zona euro.

Schaeuble a precizat că Germania nu doreşte ca Grecia să părăsească zona euro, dar pentru ca această situaţie să fie evitată guvernul de la Atena trebuie să îndeplinească "un minim de cerinţe".

"Problema este că nimeni nu mai vrea să dea bani Greciei fără garanţii", a declarat ministrul german.

Datoria Greciei se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de euro. În 2010, Grecia a primit un pachet de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro din partea UE, BCE şi FMI, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a ţării.

Pe de altă parte, ministrul francez de Finanţe s-a arătat mai optimist decât omologul său german în ceea ce priveşte rezultatul întâlnirii de luni, subliniind disponibilitatea Franţei de a negocia condiţiile în care Grecia va returna datoria, transmite MarketWatch.

"Grecii trebuie să spună că vor da înapoi plătitorilor de taxe din Europa datoria pe care o au. Dar nu cred că acest lucru trebuie să se facă exact în aceleaşi condiţii. Maturitatea obligaţiunilor, dobânzile, toate acestea pot fi discutate", a declarat Sapin.

Ministrul francez a luat în calcul şi o eventuală decizie a guvernului elen de a părăsi zona euro, însă a afirmat că o astfel de mutare presupune "pericole imense" pentru Grecia.

Duminică, premierul grec Alexis Tsipras a declarat că negocierile care vor avea loc luni vor fi "dificile", dar că este încrezător în obţinerea unui rezultat pozitiv. Tsipras doreşte încheierea unui acord punte pe şase luni cu creditorii săi, pentru ca ulterior guvernul să semneze "un nou contract" cu zona euro.

Principalul indice al bursei de la Atena, ASE, a scăzut luni cu 3,8%, în condiţiile în care a încheiat săptămâna precedentă cu un avans de 11%.

Randamentele obligaţiunilor pe trei ani ale Greciei au urcat luni cu 1,19 puncte procentuale, la 17,04%, înaintea întrunirii miniştrilor Finanţelor din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici