Misiunea FMI pentru evaluarea acordului cu România vine marţi la Bucureşti

O delegaţie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, va sosi marţi, 28 iulie, la Bucureşti pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul instituţiei în mai, discuţiile urmând să se încheie pe 10 august, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

13 afișări
Imaginea articolului Misiunea FMI pentru evaluarea acordului cu România vine marţi la Bucureşti

Misiunea FMI pentru evaluarea acordului cu România vine marţi la Bucureşti (Montaj foto)

"Prima misiune de reevaluare va începe lucrul în România miercuri, 29 august, şi va avea întâlnirile finale pe 10 august. În tot acest timp, delegaţia se va întâlni cu autorităţile române, sindicate, asociaţii de afaceri şi bănci", a spus Lybek.

El a afirmat că vizita face parte din misiunile regulate trimestriale de reevaluare şi are ca scop analiza îndeplinirii ţintelor negociate în acord, progresul care s-a realizat pe partea fiscală, în sistemul public de pensii şi în ceea ce priveşte monitorizarea companiilor de stat, în sensul de a reduce riscul acumulării de datorii.

În ceea ce priveşte criteriile de performanţă negociate în acordul de împrumut, reprezentantul FMI a arătat că acestea ar putea fi modificate dacă se va demonstra că au existat factori externi care vor conduce la neîndeplinirea ţintelor.

"Contracţia economică din primul trimestru a fost sub aşteptările noastre, iar în trimestrul al doilea situaţia s-a mai deteriorat puţin", a arătat Lybek.

În luna iulie, FMI a trimis în România, la cererea autorităţilor române, două misiuni de asistenţă tehnică, pentru a analiza administrarea finanţelor publice şi a taxelor.

Prima delegaţie, care a stat în Bucureşti în primele două săptămâni ale lunii iulie a analizat situaţia administrării finanţelor publice, respectiv procedurile care trebuie urmate pentru un cadru bugetar pe termen mediu, iar cea de-a doua, care s-a aflat în România pentru ultimele două săptămâni din iulie, a vizat administrarea taxelor, adică modul în care este implementată legislaţia.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX în urmă cu aproximativ două săptămâni că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.

În primul trimestru, economia s-a contractat cu 6,2% faţă de perioada similară a anului trecut.

Consiliul FMI va discuta primul raport de evaluare a acordului cu România după 15 septembrie

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional va discuta raportul privind prima evaluare a acordului stand-by cu România cel mai probabil în a doua parte a lunii septembrie, dar data finală nu a fost încă stabilită, a anunţat, luni, instituţia financiară internaţională.

Misiunea va disemina propriile concluzii la finele perioadei de lucru.

"Scopul misiunii este pregătirea unui raport care să evalueze programul economic stabilit cu România, susţinut de FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Consiliul Executiv al FMI va discuta acest raport probabil în a doua jumătate a lunii septembrie, dar data finală nu a fost stabilită, şi va decide dacă prima evaluare poate fi încheiată", se menţionează într-un comunicat.

A doua tranşă a împrumutului de la FMI, de 1,718 miliarde drepturi speciale de tragere (aproape 1,9 miliarde euro la cursul de schimb de vineri, 24 iulie) poate fi plătită României cu condiţia finalizării primei evaluări a acordului.

Potrivit memorandumului tehnic înţelegere cu FMI, prima evaluare a acordului în board-ul instituţiei este programată pe 15 septembrie, în funcţie de rezultatele primei analize şi a performanţelor ţării până la jumătatea anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici