Moldova solicită ajutor de urgenţă. Ţara doreşte aprovizionare cu gaz din/prin România, după ce un contract major cu Gazprom a expirat

  • Moldova solicită de urgenţă aprovizionarea cu gaz din UE, după ce exportatorul rus, controlat de stat, Gazprom şi-a redus transporturile către ţară, pe fondul unei crize globale de energie.
  • Potrivit publicaţiei Financial Times, Moldova doreşte un acord pentru furnizarea de gaze prin România pentru a atenua lipsurile şi creşterea preţurilor.
7738 afișări
Imaginea articolului Moldova solicită ajutor de urgenţă. Ţara doreşte aprovizionare cu gaz din/prin România, după ce un contract major cu Gazprom a expirat

Moldova solicită ajutor de urgenţă de la UE. Ţara doreşte aprovizionare cu gaz din/prin România, după ce un contract major cu Gazprom a expirat

Luna trecută un contract important de furnizare de gaz dintre Gazprom şi Republica Moldova a expirat. Potrivit Fiancial Times oficialii de la Chişinău nu sunt dispuşi să reînoiescă contractul cu Gazprom, care ar avea un preţ semnificativ mai mare.

Aprovizionarea cu gaz a Moldovei a scăzut cu aproximativ o treime, în timp ce preţurile au crescut de la 550 de dolari la mie de metri cubi luna trecută la 790 de dolari luna aceasta - de aproape cinci ori mai mult decât media plătită de ţară anul trecut.

Preţurile „nu sunt justificate şi nu sunt realiste pentru Moldova”, a declarat luni vicepremierul Andrei Spinu.

Spinu a spus că Moldova negociază cu Gazprom un nou contract, dar explorează şi „modalităţi alternative de furnizare a gazului” din România, Ucraina şi alte ţări ale UE.

Situaţia tensionată cu Gazprom este pusă de oficialii de la Chişinău pe seama aproprierii de UE.

„Cea mai plauzibilă explicaţie pentru acţiunea lor este că Republica Moldova are un preşedinte şi un guvern pro-UE, iar Rusia se foloseşte de această situaţie pentru a face presiuni asupra ţării.”

Oficialii guvernului moldovenesc sunt în discuţii cu UE pentru un acord de urgenţă pentru transportarea de gaz din România. Totuşi situaţia delicată din Moldova vine într-un moment în care şi ţara noastră înregistrează preţuri record pentru gaze şi enegia electrică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici