Moneda euro s-a apreciat luni faţă de dolar, datorită măsurilor anunţate de BCE

Moneda euro se apreciază luni faţă de dolar, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat măsuri de limitare a efectului de contagiune a crizei datoriilor de stat, iar ţările G7 au promis acţiuni coordonate pentru a menţine stabilitatea pieţelor valutare.

427 afișări
Imaginea articolului Moneda euro s-a apreciat luni faţă de dolar, datorită măsurilor anunţate de BCE

Moneda euro s-a apreciat luni faţă de dolar, datorită măsurilor anunţate de BCE (Imagine: Shutterstock)

Dolarul a fluctuat în apropiere de minimul istoric faţă de francul elveţian, afectat de retrogradarea ratingului Statelor Unite cu o treaptă de către agenţia Standard & Poor's, la AA+.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,3%, la 1,4313 dolari, după ce a atins un maxim al zilei de 1,4432 dolari.

Faţă de yen, moneda unică a avansat la 112,51 yeni/euro, de la 112,16 yeni la finele şedinţei de vineri, însă s-a retras ulterior şi se tranzacţiona luni dimineaţă în jurul nivelului de 111,63 yeni.

Moneda japoneză şi francul elveţian, considerate active sigure în perioade de corecţie, au fost propulsate de scăderile puternice înregistrate pe bursele asiatice şi pe pieţele de mărfuri.

Euro s-a depreciat cu 0,2% faţă de franc, la 1,0855 franci/euro, uşor peste minimul record de 1,0719 franci atins vineri.

Aprecierea yenului şi francului este însoţită de ameninţarea autorităţilor japoneze şi elveţiene că vor interveni puternic pentru deprecierea monedelor, a căror evoluţie afectează sever exportatorii din cele două ţări.

Dolarul a coborat la un minim de 77,6 yeni şi a atins un nou minim record faţă de franc, la sub 0,75 franci/dolar. Moneda americană a pierdut în ultima lună circa 6% faţă de franc şi 4% în raport cu yenul.

Luni dimineaţă, dolarul se tranzacţionează la 77,84 yeni, în scădere cu 0,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici