Moody’s a retrogradat ratingul Greciei la cel mai scăzut nivel posibil

Moody’s a retrogradat ratingul Greciei la nivelul C, cel mai redus dintre calificativele acordate de agenţie, corespunzător încetării de plăţi sau unei probabilităţi reduse ca investitorii să îşi recupereze plasamentele, ca urmare a programului de restructurare a datoriilor către creditorii privaţi.

528 afișări
Imaginea articolului Moody’s a retrogradat ratingul Greciei la cel mai scăzut nivel posibil

Moody’s a retrogradat ratingul Greciei la cel mai scăzut nivel posibil (Imagine: Shutterstock)

Agenţia nu a atribuit o perspectivă calificativului Greciei, din cauza probabilităţii mari ca guvernul grec să intre în default (încetare de plăţi) şi a faptului că ratingul este cel mai redus pe scara sa de evaluare, transmite Bloomberg.

Moody's anticipează că investitorii care vor participa la schimbul de obligaţiuni menit să reducă datoriile Greciei către creditorii privaţi cu 107 miliarde de euro vor primi sub 70% din valoarea nominală a deţinerilor.

"Planul reprezintă o operaţiune de avarie, de fapt un default", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Schimbul de obligaţiuni are rolul să reducă datoriile de circa 200 de miliarde de euro ale Greciei către creditorii privaţi cu 107 miliarde de euro, astfel încât ponderea datoriei publice în PIB să scadă de la 160% la sfârşitul anului trecut la 120,5% din PIB până în 2020. Operaţiunea este o condiţie a programului de salvare cu UE şi FMI, de 130 de miliarde de euro.

Standard&Poor's a redus deja ratingul Greciei la nivelul D, de "default selectiv", iar Fitch la nivelul C, de "default inevitabil", după anunţarea planului privind schimbul de obligaţiuni.

Moody's consideră că orice îmbunătăţire a ratingului Greciei după reevaluarea datoriilor va fi de mică amploare.

Pentru ca ratingul Greciei să urce deasupra nivelurilor asociate cu o probabilitate mare de default, ritmul consolidării fiscale şi al reformelor structurale ar trebui să fie mult mai rapid decât cel anticipat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici