Moody's a revizuit prognoza de creştere economică a României de la 1,2% la 2,3%

Recesiunea este aproape de sfârşit, iar economia României va începe din nou să crească în trimestrul al doilea al acestui an şi va înregistra o expansiune de 2,3% a PIB, anticipează analiştii agenţiei de rating Moody's, care au modificat astfel prognoza anterioară de creştere economică, de 1,2%.

48 afișări
Imaginea articolului Moody's a revizuit prognoza de creştere economică a României de la 1,2% la 2,3%

Moody's a revizuit prognoza de creştere economică a României de la 1,2% la 2,3% (Imagine: Mediafax Foto)

Creşterea economică va începe din perioada aprilie-iunie, după şase trimestre consecutive de contracţie a PIB raportat la trimestrul anterior.

"Exporturile s-au stabilizat, iar accesul la lichiditate de pe piaţa locală s-a ameliorat în ultimele câteva luni, ceea ce ar trebui să vină în sprijinul relansării economice pe parcursul acestui an", se arată într-o analiză Moody's.

Totuşi, agenţia de evaluare financiară se aşteaptă la o economie "lentă" pentru următorii câţiva ani, influenţată de încetinirea dinamicii de afaceri pe marile pieţe europene, dar şi de creşterea mai slabă a creditului.

Moody's anticipează restrângerea deficitului bugetar la 6,3% din Produsul Intern Brut (PIB), scăderea deficitului de cont curent la 3,5% din PIB şi reducerea ratei anuale a inflaţiei la 3,5%.

Guvernul şi FMI mizează pe o creştere economică de 1,3% în acest an, iar una dintre condiţiile impuse în acordul de finanţare externă cu instituţiile financiare internaţionale este reducerea deficitului public la 5,9% din PIB. BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% în 2010 şi estimează că rata anuală se va situa la 2,6%.

Moody's este singura mare agenţie internaţională de rating care nu a retrogradat România din categoria emitenţilor cu recomandare de investiţii în cea speculativă, "junk".

Agenţia atribuie României ratingul "Baa3", cu perspectivă "stabilă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici