Moody's: Ratingul României depinde de priorităţile noii puteri

Rezultatele din următoarele luni ale viitorului guvern vor servi drept indicii privind priorităţile noii puteri şi capacităţii sale de a le implementa, acestea fiind principalele chestiuni de urmărit din perspectiva calificativului de ţară, potrivit agenţiei de rating Moody's.

324 afișări
Imaginea articolului Moody's: Ratingul României depinde de priorităţile noii puteri

Moody's: Ratingul României depinde de priorităţile noii puteri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totodată, angajamentul liderilor USL referitor la menţinerea politicilor prescrise în acordul cu FMI, UE şi Banca Mondială ar putea fi dificil de respectat din două puncte de vedere, unul economic şi celălalt politic, consideră analistul Moody's Atsi Sheth într-o serie de remarci remise agenţiei MEDIAFAX.

"Primul dintre aceste obstacole este situaţia de încetinire a creşterii economice, consolidarea fiscală fiind complicată de încetinirea veniturilor guvernului, în timp ce tăierile de cheltuieli sunt dificil de administrat. Apoi, procesul politic din România poate fi de multe ori litigios, astfel că chiar şi cu majoritate parlamentară coaliţia de guvernare s-ar putea confrunta cu opoziţie în implementarea planurilor sale", notează Sheth.

În acelaşi timp, cursul de schimb valutar va fi influenţat în următoarea perioadă de o serie de factori interni şi externi, de natură economică şi politică.

"Cursul de schimb va fi determinat pe termen scurt de gradul în care procesul politic post-alegeri va ameliora incertitudinea de pe scena politică, de performanţa economiei şi comerţului, şi de evoluţiile la nivel mondial, în special în zona euro", consideră analistul Moody's.

Astfel, leul ar găsi sprijin într-un mediu politic "mai sigur", în stabilizarea perspectivei de creştere economică şi restrângerea deficitului comercial, în timp ce apariţia unor trenduri politice sau economice negative ar accentua volatilitatea actuală a cursului, spune Sheth.

Moody's atribuie României ratingul "Baa3", cu perspectivă negativă.

USL a câştigat 58,63%% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 60,1% la Senat, în urma alegerilor care au avut loc duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici