Moody's: România va înregistra o recesiune economică dificilă

Moody's anticipează că România va înregistra o recesiune economică dificilă, dar consideră că ar trebui să evite un colaps major, având în vedere datoria relativ scăzută a sectorului privat şi dependenţei reduse de comerţul exterior.

18 afișări
Imaginea articolului Moody's: România va înregistra o recesiune economică dificilă

Moody's: România va înregistra o recesiune economică dificilă

"Există dovezi ample că economia încetineşte rapid în prezent. Sectoarele orientate spre export îşi reduc producţia şi industria contrucţiilor merge din ce în ce mai prost. Lichiditatea de pe piaţa locală s-a îmbunătăţit oarecum faţă de luna februarie, dar banca centrală încă mai menţine dobânzile la un nivel ridicat, pentru a sprijin moneda", se arată într-un raport al Moody's.

Experţii agenţiei de rating anticipează că economia României va scădea în acest an cu 4%, dar îşi va reveni în 2010, când va înregistra un avans de 0,3%. România a avut în 2008 o rată de creştere economică de 7,1%.

Punctele tari pentru sectorul de creditare din România includ: integrarea economică şi financiară în UE, care sprijină investiţiile şi restructurarea la nivel microeconomic, datoria guvernamentală redusă şi sprijinul de la Fondul Monetar Internaţinal (FMI) şi Uniunea Europeană, care diminuează vulnerabilităţile impuse de dezechilibrele macroeconomice.

Pe de altă parte, provocările pentru sectorul de creditare din România includ controlul deficitului bugetar, în contextul recesiunii economice şi finanţării limitate, riscurile pentru stabilitatea macroeconomică, impuse de înrătăţirea situaţiei economice, datoria externă mare şi deficitul de cont curent ridicat, şi procesul oprit de reforme structurale.

Moody's anticipează că rata anuală a inflaţiei se va reduce, de la 6,3% anul trecut, la 4,9% în 2009 şi la 3,7% în 2010.

În acelaşi timp, agenţia estimează că deficitul bugetar se va diminua de la 5,2% din PIB în 2008 la 5,1% în acest an, peste ţinta fixată de FMI de 4,6% din PIB, şi la 4% din PIB anul viitor. Referitor la datoria guvernamentală, Moody's consideră că indicatorul se va majora treptat, de la 16,3% din PIB în 2008 la 22,5% din PIB în acest an şi la 29,3% din PIB în 2010.

Pe de altă parte, experţii agenţiei previzionează ajustarea semnificativă a deficitului de cont curent la 7,1% din PIB în 2009 şi la 6,8% din PIB în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici