Morawiecki: UE trebuie să acorde prioritate altor măsuri înainte de taxarea producătorilor de energie

UE ar trebui să acorde prioritate altor măsuri de combatere a crizei înaintea impunerii unei taxe speciale pentru producătorii de energie, a spus premierul polonez, un semn al posibilelor dezacorduri faţă de planurile Bruxelles-ului, anunţă Financial Times citat de Ziarul Financiar.

158 afișări
Imaginea articolului Morawiecki: UE trebuie să acorde prioritate altor măsuri înainte de taxarea producătorilor de energie

Morawiecki: UE trebuie să acorde prioritate altor măsuri înainte de taxarea producătorilor de energie

Înaintea reuniunii de urgenţă a UE în domeniul energiei de vineri, Mateusz Morawiecki a sugerat că o suspendare temporară a schemei UE de combatere a emisiilor de carbon ar ajuta la scăderea costurilor energiei electrice şi ar oferi „un răspuns potrivit lui Putin, arătându-i că suntem capabili să reacţionăm foarte rapid”.

În schimb, taxa corporativă excepţională propusă de Comisia Europeană ar dura mult mai mult pentru a reduce creşterea preţurilor la energie electrică pentru gospodăriile europene din cauza modului în care ar fi aplicată.

„Nu excludem anumite impozite asupra celor care au profituri extraordinare, dar există şi alte instrumente care ar trebui declanşate chiar înainte de acestă taxă”, a spus Morawiecki într-un interviu. El a avut în vedere o suspendare a ETS pentru 1-2 ani sau o scădere semnificativă a preţurilor la permisele de carbon.

Avertismentul liderului polonez sugerează că, departe de a rezolva criza, reuniunea de urgenţă a UE de vineri de la Bruxelles ar putea expune noi dezacorduri între statele membre legate de abordarea crizei energetice.

Bruxelles-ul propune o taxă pe veniturile „enorme” generate de producătorii de energie electrică non-gaz care ar fi redirecţionate către statele membre pentru a sprijini gospodăriile şi companiile vulnerabile, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Morawiecki a avertizat şi împotriva pericolului acordării unui rol mai mare Bruxelles-ului în stabilirea politicii fiscale, sarcină care ar trebui lăsată în mâinile statelor membre UE.

În timp ce pieţele energetice ale UE ar trebui să fie mai interconectate, Morawiecki a susţinut că un răspuns UE la criza energetică nu poate ignora diferenţele majore dintre statele membre, cum ar fi cele care se bazează mai mult pe energie nucleară sau regenerabilă.

„A pretinde că este foarte uşor să existe o singură politică energetică este total greşit: o singură dimensiune nu se potriveşte tuturor. Toate statele membre trebuie să aibă propriile soluţii pentru sistemele lor energetice şi aspiraţiile de neutralitate climatică”, a spus el.

Premierul polonez a îndemnat UE să pună lupta împotriva schimbărilor climatice pe plan secundar „cum se procedează acum în Germania, unde se pornesc din nou centralele pe cărbune” pentru a ajuta ţara să îşi satisfacă nevoile energetice.

Polonia a înregistrat luna trecută o rată a inflaţiei de 16,1%, cea mai mare din ultimii 25 de ani, despre care economiştii anticipează că ar putea împinge ţara într-o recesiune chiar înainte de sfârşitul anului. Miercuri, banca centrală şi-a majorat rata dobânzii de referinţă cu 25 de puncte de bază.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici