Mucibabici despre acordul cu FMI: O să fie un compromis, ca de obicei

Fondul Monetar Internaţional va face un nou compromis cu România pentru continuarea acordului şi eliberarea următoarei tranşe, apreciază preşedintele Deloitte România, George Mucibabici, care a lucrat timp de doi ani la instituţia financiară internaţională.

27 afișări
Imaginea articolului Mucibabici despre acordul cu FMI: O să fie un compromis, ca de obicei

Mucibabici despre acordul cu FMI: O să fie un compromis, ca de obicei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O să fie un compromis (cu FMI - n.r.), ca de obicei. În stil tradiţional, ai noştri o să spună că nu pot", a declarat miercuri preşedintele Deloitte România, George Mucibabici, întrebat dacă anticipează neacordarea următoarei tranşe de împrumut de la instituţia internaţională.

FMI a anunţat recent că nu anticipează o întrerupere a acordului cu România, iar o misiune a instituţiei va veni la Bucureşti imediat ce noul Cabinet s-a format, pentru a discuta cu autorităţile a doua revizuire a înţelegerii stand-by.

A doua evaluare a acordului era programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie.

Cea de-a treia tranşă din împrumut are o valoare de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) şi ar urma să fie acordată în luna decembrie, în funcţie de raportul celei de-a doua evaluări.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut, care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by, din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit, în luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB în acest an, faţă de ţinta de 4,6% stabilită la momentul încheierii acordului stand-by, în luna martie. Noua proiecţie prevede şi o reducere a deficitului bugetar la sub 6% din PIB anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici