Nabucco va asigura 15% din consumul de gaze naturale al României

România va beneficia, anual, din cantitatea totală de gaze naturale care va fi transportată prin conducta Nabucco, de 2,58 miliarde de metri cubi de gaze naturale, reprezentând 15% din consumul actual la nivel naţional.

53 afișări
Imaginea articolului Nabucco va asigura 15% din consumul de gaze naturale al României

Nabucco va asigura 15% din consumul de gaze naturale al României (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco, semnat la Ankara, este completat de un acord tehnic prin care se prevede ca România va beneficia de o capacitate de 2,58 miliarde metri cubi de gaze anual, capacitate pe care dacă nu o va folosi în întregime, o va putea vinde", potrivit transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN).

Nabucco va avea o lungime de 3.300 de kilometri, din care 457 de kilometri vor fi construiţi pe teritoriul României, şi va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, plecând de la Erzurum (Turcia) şi ajungând până la Baumgarten (Austria).

Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV Gas&Power (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

Investiţia este evaluată la opt miliarde de euro, din care aportul României se ridică la 1,4 miliarde de euro. Finanţarea acestor lucrări de investiţii se va asigura în proporţie de 30% din surse proprii ale Transgaz, iar diferenţa din credite bancare contractate de consorţiu, dar care trebuie însă garantate de Transgaz.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că realizarea gazoductului Nabucco va fi finanţată în proporţie de 70% din credite contractate de consorţiu de la BEI şi BERD, iar restul fondurilor vor fi alocate din surse proprii de companiile participante, contribuţia financiară a Tranzgaz fiind de 417 milioane euro.

Construcţia gazoductului Nabucco este programată să înceapă în 2011, iar conducta ar putea deveni operaţională în 2014. Pentru finanţarea proiectului şi-au manifestat interesul Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţia şi Dezvoltare şi Banca Mondială.

După semnarea acordului interguvernamental, care a avut loc luni la Ankara, între statele care dezvoltă proiectul, următoarele etape în realizarea proiectului sunt încheierea de către consorţiu a acordurilor de susţinere a proiectului cu fiecare dintre statele participante, efectuarea lucrărilor de proiectare locală şi începerea procesului de "open season" în vederea rezervării de capacitate.

România va organiza în perioada următoare o întâlnire cu reprezentanţii Georgiei şi Azerbaidjanului pentru a analiza posibilităţile de exploatare a gazelor naturale din zona Caspică, urmând ca pentru discuţii pe aceeaşi temă să sosească la Bucureşti, în toamna acestui an sau în primăvara anului viitor, şi premierul Irakului.

Următoarele etape ale proiectului vizează atât finalizarea unor parteneriate, precum Acordul pentru Sprijinirea Proiectului, incluzând planificarea tehnică detaliată, cât şi evaluările privind impactul social şi de mediu. În paralel, consorţiul Nabucco va începe negocieri cu băncile şi va urmări comercializarea capacităţilor de transport în cadrul procesului de rezervare de capacităţi.

Capacitatea iniţială de transport a conductei este de opt miliarde metri cubi/an şi este proiectată să crească la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, până în 2020. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici